keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

MatkaMuistoja: Kypros & Pafos

Kesän hellejaksoja edelleen odotellessa on hyvä palata muistoissa Kyproksen kuumaan kesään, jonne matkustimme silloisen poikaystäväni kanssa vuonna 2009. Ensimmäinen yhteinen reissumme suuntautui Nizzaan ja Pariisiin edellisenä syksynä, mutta siitä en kirjoitellut postausta, koska kyseiset kohteet ovat olleet ja tulevat olemaan vielä esillä blogissani.

Saavuimme Larnakan lentoasemalle yöllä, jossa meitä odotti vuokra-auto. Päätimme jäädä autoon nukkumaan parkkipaikalle, josta kuumottava aamuaurinko herätti meidät jo varhain. Niinpä lähdimme ajelemaan kohti Pafosta, joka sijatsee noin 150 kilometrin päässä Larnakasta. Pafos on reilun 50 000 asukkaan rannikkokaupunki, joka on yksi Kyproksen suosituimmista matkailukohteista.


Parin tunnin ajelun jälkeen löysimme hotellimme ja pääsimme nauttimaan kuumasta päivästä uima-altaalle ja pienelle rannalle. Lämpöä taisi olla lähes päivittäin melkein 40 astetta, joten hikoilemiselta ja palamiselta ei voinut taaskaan välttyä!
Itse olen kuitenkin todella huono pelkästään makaamaan auringossa, minkä takia oli hyvä, että Pafos tarjosi perinteisen rantalomailun rinnalla myös paljon mielenkiintoista nähtävää. Jos sekään ei vielä jollekin riitä, niin vuokra-autolla on helppo huristella ympäri Kyprosta vähän laajemminkin. Itse kiertelimme kuitenkin vain Pafoksen lähialueilla.


Pafoksen satama-alue on eloisa ja siellä sijaitsee myös Nea Pafoksen linnoitus. Pafos toimi Rooman aikana Kyproksen pääkaupunkina, minkä takia sen alueelta löytyy paljon mielenkiintoisia arkeologisia nähtävyyksiä. Yksi alueen kuuluisimmista vierailukohteista on Dionysoksen talo, jossa on tuhansia neliöitä jopa 1600 vuotta vanhoja, hyvin säilyneitä mosaiikkeja.


Aivan hotellimme takapihalla puolestaan sijaitsi toinen Unescon maailmanperintökohde Kuninkaiden haudat. Kiveen hakatut haudat ovat hellenistiseltä ja varhaisroomalaiselta aikakaudelta. Hautoihin on kuitenkin haudattu Pafoksen ylimystöä eikä kuninkaita, kuten nimi antaa ymmärtää.


Yhtenä päivänä ajelimme paahtavaa hellettä karkuun Troodos-vuoristoon. Ihastelimme kauniita maisemia, pysähtelimme sympaattisiin kyliin ja nautimme hyvää ruokaa. Niin ja ajoimme hirveä kokoisen käärmeen päälle!


Vierailimme myös Afroditen temppelin raunioilla ja sen yhteydessä olevassa museossa, jotka sijaitsevat noin 15 kilometrin päässä Pafoksesta. Se ei kuitenkaan mielestäni ollut mikään kovinkaan vaikuttava nähtävyys.


Afroditen kerrotaan syntyneen juuri Pafoksella meren vaahdosta ja purjehtineen simpukankuorella Petra tou Romiouksi nimetylle kalliolle. Ajoimme yhtenä päivänä tuolle kauniille rannalle ihastelemaan Afroditen synnyinpaikkaa ja nauttimaan aurinkoisesta päivästä.


Muun muassa sellaista kaikkea tarjosi lomamme Kyproksella. Se on helppo ja monipuolinen lomakohde, jonne voisin itsekin kuvitella suuntaavani vielä joskus uudestaan. Seuraavaksi vuorossa on kuitenkin Kreikka, josta lähdemme Viivin kanssa nautiskelemaan jo reilun viikon päästä. Toivotaan, että koko maa ei ole jo silloin täydessä konkurssissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti