lauantai 22. syyskuuta 2018

Icefields Parkway ja muita luontoelämyksiä teiden varsilla

Kanadassa on aivan uskomattoman hyvä tieverkosto, jota pitkin ajaessa saa nauttia toinen toistaan upeammista maisemista. Olemme tähän mennessä ajaneet täällä lähes 2000 kilometriä ja kertaakaan emme ole ajaneet tylsissä maisemissa. 


En yleensä viihdy autossa, mutta täällä matka on edennyt kuin huomaamatta ihastellen ruskan väreissä hehkuvia metsiä, lumihuippuisia majesteettisen korkeita vuoria, turkoosin eri sävyissä hohtavia järviä ja jokia sekä tietysti lukuisia eläimiä, joita on myös mahdollista bongata autosta käsin. 

Lake Louisen ja Jasperin välissä kulkee Icefields Parkway, joka on varmasti yksi maailman upeimmista maisemateistä, etenkin kirkkaalla ilmalla. Koko 232 kilometriä pitkä tie on yhtä luonnon ilotulitusta alusta loppuun, jota on pysähdyttävä jatkuvasti hämmästelemään.


Icefields Parkway kulkee myös Athabascan jäätikön vierestä, jota pääsee katsomaan ihan lähietäisyydeltä, jos jaksaa kävellä hieman. Itse jäätikölle pääsee kävelemään vain opastetuilla retkillä, jotka olivat sen verran hintavia, että jätimme ne välistä.


Jäätiköltä kävi kylmä tuuli, vaikka ilma oli muuten kauniin aurinkoinen. Myös tämä jäätikkö on sulanut vain murto-osaksi sen alkuperäisestä koosta ilmastonmuutoksen takia ja se tulee sulamaan kokonaan, jos ilmaston lämpenemistä ei saada pysähtymään. 


Etenkin Jasperissa olemme nähneet paljon eläimiä teiden varsilla. Välillä tien ovat tukkineet vuohet ja välillä taas hirvet. Kahdesti olemme myös nähneet mustakarhun tien vieressä. 


Noista kohtaamisista ei ole mitään hyvää kuvamateriaalia, koska pysyttelimme ohjeiden mukaan auton sisällä. Samaa ei voinut ikävä kyllä sanoa kymmenistä muista turisteista, jotka olivat muutaman metrin päässä karhusta ottamassa kuvia. Jotenkin todella turhauttavaa  miten ihmiset ovat menettämässä kaiken kunnioituksen luontoa kohtaan vain yhden hyvän kuvan takia. Villieläin on aina villieläin, eikä se kuva paljon lämmitä, jos tulee karhun tappamaksi. 


No, jotta jutut ei menisi liian vakavaksi, niin pieni loppukevennys ennen kuin lopettelen tältä erää. Kaikenlaisia tilanteita on nimittäin joutunut kohtaamaan asuntoautoillessa. Yksi haisevimmista tapahtui Banffissa, kun lähdimme tyhjentämään auton paskavesitankkia. Onnistuimme nimittäin räjäyttämään koko tankin sisällön pitkin tietä ja osumaa saivat myös allekirjoittaneen kengät ja hanskat. Ja tietysti paikalle tulivat aasialaiset turistit pällistelemään, eivät sentään räpsineet kuvia. Noh, shit happens ja kyllä tuo on jälkikäteen naurattanut monet kerrat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti