perjantai 13. maaliskuuta 2015

MatkaMuistoja: Egypti, Sharm el-Sheikh, Kairo & Giza

Matkamuisteluissa siirrytään tammikuuhun 2008, jolloin reissasimme viikoksi Egyptiin pitkästä aikaa lähes koko perheemme voimin. Huomasin vasta nyt, että tuohon väliin on osunut ehkä yksi pisimmistä matkustustauoistani, kun tosiaan tätä edeltänyt ulkomaanmatkani oli tuo kielikurssi Australiassa kesällä 2006. No, se tulikin sitten korvattua vuonna 2008, joka sisälsi 4 ulkomaanmatkaa. Ja tässä niistä ensimmäinen.

Muistaakseeni tähän reissuun lähdimme aika ex tempore, kun huomasimme matkapakettitarjouksen Sharm el-Sheikhiin. Matkan ajankohta sattui sopimaan myös veljelleni Tuomakselle, joten hän liittyi seuraamme. Koko perheemme on suorittanut laitesukelluskurssin ja matkamme päätarkoituksena olikin tutustua Punaisenmeren ihmeisiin. Päädyimme yhdistämään matkaamme myös päiväretken Kairoon ja Gizaan ihastelemaan pyramideja ja sfinksiä.


Paikkana Sharm el-Sheikh vaikutti aika perinteiseltä turistikohteelta. Venäläisiä siellä ainakin oli todella paljon ja he aiheuttivat paljon ärsytystä muun muassa aamiaisjonossa kiilailulla. Hotellimme sijaitsi keskellä ei mitään, josta oli sitten aina otettava jokin kulkuväline, jos halusi päästä muihin maisemiin. Niinpä päivät kuluivat aika paljon vain hotellin uima-altailla, sukelluskeskuksessa tai pinnan alla. 


Ennen matkaamme en ollut sukeltanut moneen vuoteen, joten ensimmäinen kerta jännitti aika paljon. Onneksi mukana olivat myös isäni ja veljeni, jotka ovat molemmat kokeneita sukeltajia. Lyhyiden alkuharjoitusten jälkeen pääsimme nauttimaan läheisten koralliriuttojen värikkäästä annista. Harmi, että minulla ei ole ollenkaan vedenalaisia kuvia, koska erivärisiä ja -muotoisia kaloja ja koralleja riitti vaikka kuinka. Laitesukeltaminen on kyllä niin uskomattoman hienoa puuhaa, että harmittaa todella, etten ole tuon matkan jälkeen pitänyt taitojani yllä. No, jos tämä olisi se vuosi, kun saisin otettua itseäni niskasta kiinni ja menisin harjoittelemaan sukeltamista ihan näissä Suomen oloissa!



Sukeltamisen vastapainoksi lensimme sitten yhdeksi päiväksi Kairoon, jossa meitä kierrätti yksityisopas ympäri kaupungin nähtävyyksiä. Päivä oli kaunis ja aurinkoinen, eikä suinkaan harmaa niin kuin tuosta yhdestä kuvasta voisi luulla. Saasteiden määrä kaupungissa vaan oli todella valtava. Päivän aluksi vierailimme valtavassa Muhammad Alin moskeijassa, joka oli täynnä upeita yksityiskohtia.


Moskeijalta jatkoimme Gizaan ihastelemaan, ainakin omasta mielestäni, yksiä ihmiskunnan käsittämättömimpiä aikaansaannoksia, pyramideja. Gizan pyramideista suurin on faarao Kheopsin omaksi hautakammiokseen rakennuttama pyramidi, jonka rakentamiseen käytettiin yhteensä 2,3 miljoonaa kivenlohkaretta. Korkeutta pyramidilla on vielä tänäkin päivänä lähes 140 metriä ja sen pohjan ala on yli 5,3 hehtaaria. Ja tuo mykistävän suuri rakennelma on rakennettu yli 2500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Käsittämätöntä!


Ihmeteltyämme pyramideja ulkoa ja sisältä (ei kävellyt muumioita vastaan!) suuntasimme vielä katsomaan niiden vieressä sijaitsevaa sfinksiä. Sfinksin kanssa pusuttelun jälkeen menimme syömään ja tutustumaan paikalliseen basaariin. Vaaleuteni tuntui sielläkin olevan kovaa valttia, mutta onneksi kuljin tällä kertaa Tuomaksen kanssa, niin säästyin kosintayrityksiltä :D Päivän lopuksi vierailimme vielä Kairon egyptiläisessä museossa, jossa pääsimme katsastamaan sitten muun muassa niitä muumioita ja upean Tutankhamonin naamion. Illasta sitten lensimme takasin Sharm el-Sheikhiin loppulomamme ajaksi.


Matkamme oli kaiken kaikkiaan todella onnistunut ja monipuolinen sekoitus Egyptin eri puolia. Oli myös hauskaa reissata pitkästä aikaa lähes koko perheen voimin, eikä naurettavilta tilanteilta todellakaan säästytty. On ollut todellinen onni syntyä ja kasvaa perheessä, jonka yhteinen intohimo on matkustaminen. Ja on ihanaa, että yhteiset reissut eivät ole rajoittuneet pelkästään lapsuuteemme, vaan pystymme edelleen matkustamaan yhdessä.



Voin ehdottomasti suositella Egyptiä matkakohteena, mutta sinne ei kannata suunnata pelkästään löhöilemään, koska maalla on niin paljon muutakin tarjottavaa. Viikko Sharm el-Sheikhissa pelkästään rannalla löhöten olisi varmasti ollut todella pitkäveteinen. Koska kaupunki sijaitsee keskellä kuivaa erämaata, sen kauneimmat maisemat löytyvät mielestäni pinnan alta. Punainenmeri tarjoaa hyvät ja monipuoliset sukellusmahdollisuudet ja niihin kannattaa ehdottomasti tutustua edes snorklaten. Sinne matkustaminen on myös halvempaa kuin Aasian tai Australian riutoille reissaaminen ja lentomatkakin on paljon inhimillisempi. Viikko Egyptissä todisti sen, että lyhyessäkin ajassa on mahdollista toteuttaa onnistunut sukellus-, kulttuuri-, ja löhöloma.

Mukavaa viikonloppua kaikille! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti