torstai 9. lokakuuta 2014

Lomaviikon kaaosta ja riemua

Koulujen lomaviikkona meillä vapaaehtoistyöntekijöillä on riittänyt hommaa, kun koulun opettajat ovat lomilla ja alle kouluikäisten lasten lisäksi olemme järjestäneet ohjelmaa myös townshipin 7-12-vuotiaille. Maanantai oli varsinainen kaaospäivä, kun kaikki lapset olivat paikalla ja käytössä olivat vain meidän koulun pienet tilat. Varsinkin vanhemmat pojat aiheuttivat aika paljon harmaita hiuksia, kun heidän leikit kävivät välillä todella väkivaltaisiksi. Lisäksi lämpöä oli lähemmäs kolmekymmentä astetta, joten hikihän siinä tuli kaikilla. 

Valokuvaussessioiden normaali kaava :D
 
Etenkin vanhempien tyttöjen kanssa oli kuitenkin kiva jutella, kun heidän kanssa pystyy jo keskustelemaan vähän englanniksi toisin kuin pienempien kanssa. Lapset nauttivat suunnattomasti valokuvien ottamisesta ja siksi niitä on tullut räpsittyä valtavat määrät. Vanhempien lapsien annoin myös itse käyttää kameraa ja kaikki yllä olevat kuvat ovat heidän ottamiaan. Poseeraustyylejä on yhtä monta kuin lapsiakin ja rakastan heidän kuvaamistaan. Toiset ovat vakavia, toiset pelkkää hymyä, toiset ujoja, toiset pelleileviä, toiset kunnon posettajia ja toiset vähän jäykähköjä. Kaikki omalla tavallaan hurmaavia.
 

Joka kerta, kun katson päivän aikana otettuja kuvia, minut valtaa suunnaton lämpö, enkä voi olla hymyilemättä. On vaikeaa tai oikeastaan mahdotonta olla kiintymättä näihin lapsiin. Pelkään jo etukäteen sitä päivää, kun joudun jättämään hyvästit näille kaikille suloisille tytöille ja pojille. He ovat jo nyt antaneet minulle niin paljon, että jään ikuiseen kiitollisuuden velkaan heille. Sen lisäksi, että he ovat mullistaneet ajatus- ja arvomaailmaani, he ovat palauttaneet valon silmiini. He ovat muistuttaneet minua siitä, että hymyni, nauruni, iloni ja onneni ovat edelleen minussa, eikä negatiivisten asioiden saa antaa hukuttaa niitä alleen.
 

Maanantai kului lapsikaaosta hallitessa, pelatessa erilaisia ulkopelejä, leikkiessä, valokuvatessa ja kampaajalla istuessa. Lapset ovat lähes päivittäin väkertämässä kaikenlaisia kampauksia hiuksiini ja vielä täysin ilmaiseksi! Sitä niin toivoo koko sydämestään, että nämä lapset pystyisivät toteuttamaan haaveensa ja pääsisivät haluamiinsa ammatteihin, eivätkä päätyisi päihdeaddikteiksi, kuten vanhempansa.
 
Lapsia siellä, lapsia tuolla ja yksi koirakin eksyi sekaan!
 
Tiistaista eteenpäin veimme lapsia ikäryhmittäin nauttimaan lomastaan rannalle. Tiistaina rannalle pääsivät 4-6-vuotiaat, jotka nauttivat suunnattomasti merestä ja hiekasta. Township sijaitsee kaukana rannasta, joten osa lapsista ei ollut koskaan nähnyt merta aikaisemmin.
 

Lasten päivä kului iloisissa rantaleikeissä, kiipeilytelineissä, liukumäissä, syödessä ja meren aarteita ihmetellessä. Me aikuiset taas teimme kaikkemme, jotta kukaan ei hukkuisi tai vahingoittuisi, missä oli välillä aika paljon tekemistä! Päivä oli kuitenkin todella iloinen ja onnistunut ja kaikki lapset pääsivät lopulta yhtenä kappaleena takaisin kotiin.


Keskiviikkona vuorossa olivat 7-9-vuotiaat, joiden kanssa ihmettelimme tarkemmin vedenalaista elämää. Ilma muuttui kuitenkin niin kylmäksi, että päätimme lähteä majapaikkaamme syömään lounasta ja jatkoimme leikkiä lasten kanssa siellä.


Tortaina rannalle puolestaan pääsivät 10-12-vuotiaat, mutta emme kerenneet muuta kuin kisata viestikilpailun ennen kuin alkoi sataa ja päädyimme jälleen lähtemään asunnollemme. Ikävää, että koko viikon ilmat olivat kaukana rantakeleistä, kun lapsilla on rannalle pääsyyn niin harvoin mahdollisuus. He vaikuttivat kuitenkin nauttivan kaikista aktiviteeteista, mikä on tärkeintä.


Meidän vapaaehtoisten näkökulmasta viikko oli todella kaoottinen ja huonosti organisoitu. Jouduimme joka aamu odottamaan reilun tunnin kylmällä ja tuulisella rannalla ennen kuin lapset tulivat paikalle. Muutenkaan kukaan ei oikein tuntunut tietävän, mitä tapahtuu milloinkin jne. Viikosta selvittiin kuitenkin ihan kunnialla, mutta olen iloinen, että ensi viikolla on luvassa taas hieman paremmin organisoitua ohjelmaa koululla.

Huominen on meille kaikille vapaapäivä ja lähdemmekin toisen suomalaistytön kanssa kolmen päivän retkelle Kapkaupungin lähiympäristöön. Ohjelmassa on muun muassa Cape Point, Hyväntoivonniemi, upeaa luontoa, viini- ja suklaamaisteluja, pingviinejä, valaita ja haita, joten tylsää tuskin tulee olemaan. Palailen reissutunnelmiin taas myöhemmin, jos en joudu valkohain kitaan :D
Hauskaa viikonloppua kaikille! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti