torstai 14. marraskuuta 2013

Cruising Around The World

Sitten olisi vihdoin ja viimein sen risteilypostauksen aika, jota lupailin jo elokuussa tässä postauksessa, jolloin olin päässyt tutustumaan upeaan huippuristeilijään Helsingissä. No, onneksi marraskuukin on vielä syyskuukausi, joten en täysin pettänyt lupaustani. Koska postauksen teko on viivästynyt, päätin panostaa siihen erityisen paljon ja esittelenkin nyt kaikki risteilykokemukset, jotka olen päässyt kokemaan vuosien varrella. Tiedossa on siis monia erilaisia kohteita ympäri maailmaa, paljon kuvia ja ajatuksiani risteilymatkustuksen hyvistä ja huonoista puolista. Toivottavasti jaksatte lukea ja jos ette, niin rullatkaa postauksen loppuun, josta löytyy kokemukseni tiivistettyinä :)

Aloitan niistä varmasti monelle suomalaiselle tutuista risteilymatkustuksen muodoista eli Viron ja Ruotsin laivoista. Kyseiset paatit toimivat tietysti loistavina ryyppy-ympäristöinä, mutta voi niiden avulla saada myös paljon muuta irti lähimaistamme. On käsittämätöntä, että olen käynyt Tallinnassa lukemattomia kertoja, mutta silti löysin kuvia vain viimeisimmältä reissultani, jonka tein Viivin kanssa kesällä 2012. Ehkä noita reissuja ei oikein edes miellä ulkomaanmatkoiksi, kun se on niin lähellä. 

Tallinna on mielestäni todella sympaattinen ja nätti kaupunki, jossa on hyvät ja halvat ostosmahdollisuudet niin vaate- kuin viinapuolellakin. Itse olen aina tehnyt pelkästään päivämatkoja Tallinnaan, joten olisi mielenkiintoista viipyä siellä vähän pidempikin aika, jotta siitä kerkeisi näkemään jotain muutakin kuin vain pintaa. Jos laivalle ottaa mukaan auton, on matkaa helppo jatkaa vaikka kylpylälomalle Pärnuhun, joka oli myös ihanan rentouttava kokemus. Itse haluaisin tulevaisuudessa nähdä Viroa vielä laajemmin, esimerkiksi pyöräily Hiidenmalla voisi olla mukava elämys. Tallinna ja Viro yleensäkin on helppo ja halpa matkakohde, johon voi lähteä lyhyelläkin varoitusajalla.

Tallinna tarjoaa päivämatkalaiselle kauniita rakennuksia, halpoja ostoksia ja hyvää ruokaa, vaikka tunnelma voikin illan viimeisessä laivassa olla hieman "väsähtänyt" :D

Jos Tallinnasta löytyi vain vähän kuvia, niin Tukholmasta niitä löytyi vieläkin vähemmän, mikä on jo suoranainen vääryys. Tukholmassa en olekaan käynyt vuosiin, mutta seuraavalla kerralla räpsin kuvia sitten senkin edestä! Ruotsinlaivalla olen kyllä käynyt ihan lähivuosinakin, mutta niiden kuvamateriaali ei ole täysin julkaisukelpoista ;D Onkin tavallaan sääli, että ihan liian usein käynti Tukholmassa on tarkoittanut nuokkumista laivan buffetissa edellisen illan jäljiltä. Tukholma on kuitenkin niin monipuolinen ja kaunis kaupunki, että joku päivä tahdon sielläkin vielä yöpyä useamman yön. 

Kauniit rakennukset, hyvät ostosmahdollisuudet ja Gröna Lundin huvipuisto ovat jääneet päälimmäisinä mieleen Tukholman reissuistani. Ainakin kuninkaanlinnalle haluan vielä joku päivä päästä tähyilemään Vickania ja Kaarle Kustaata (jolle lähetimme muuten Prahasta vuonna 2008 Viivin kanssa kortin, haluaisin kysyä, tulikohan se koskaan perille ;D). Jos sitä ennen saisi vielä treenattua tuota svenskaa, niin voisin sitten sanoa muutakin kuin tack och adjö! 

Kuvat: Wikimedia

Itämeren risteilyalukset tarjoavat Viron ja Ruotsin lisäksi myös muita mielenkiintoisia matkakohteita, joista yhteen pääsin tutustumaan setäni 60-vuotisristeilyllä Pietariin vuonna 2011. Risteilimme St. Peter Linen Princess Maria aluksella illan ja yön yli, ja saapuminen Pietariin oli heti aamusta. Päivän vierailu Pietarissa onnistui risteilyn kautta helposti ilman viisumia, mutta päivä ei kyllä millään riittänyt tuon upean kaupungin koluamiseen. En ollut koskaan aikaisemmin käynyt Venäjällä, mutta ainakin Pietariin tulen palaamaan vielä tulevaisuudessa. Kaupunki on täynnä upeita palatseja, mahtavia kirkkoja, mielenkiintoista historiaa ja tarjoaa varmasti myös hyviä ostosmahdollisuuksia. Nykyäänhän Pietariin pääsee myös tuolla nopealla Allegro-junalla, joten ehkä sitäkin tulee vielä kokeiltua joku päivä.

Kuvat: Wikimedia

Edellisten risteilyjen lisäksi olen myös risteillyt Saksan Rostockista Helsinkiin reilimme päätteeksi, mutta se matka oli enemmänkin ylihinnoiteltua ajankulutusta. Pointti on kuitenkin se, että Itämeren rannatkin tarjoavat paljon mielenkiintoisia matkakohteita, joihin kannattaa suunnata pelkän ryyppypaatteilun lisäksi. Vaikka laivat eivät ehkä ole käsittämättömän hulppeita, seura on vähintäänkin 2 promillen humalassa ja buffetruokailu ylihintaista, kannattaa Itämeren risteilijöille antaa tilaisuus ihan niiden hienojen määränpäiden takia.

Itämereltä voidaanki siirtyä vielä aste pohjoisemmaksi, nimittäin Jäämerelle ja Huippuvuorten risteilylle. Tuosta reissusta on olemassa vain paperikuvia, jotka ovat Helsingissä, joten joudun tässäkin tapauksessa turvautumaan internetin ihmeelliseen maailmaan kuvien kanssa. Pääsin tutustumaan karuihin, mutta henkeäsalpaavan kauniisiin Huippuvuoriin kesällä 2003 vanhempieni ja serkkujeni kanssa. Risteily toteutettiin Olympian ja Kristina Cruisesin yhteistyömatkana. Tuo reissu oli todella ikimuistoinen ja jotain sellaista, mitä en ole koskaan sitä ennen tai sen jälkeen kokenut.

Kuvat: Wikimedia

Risteilyn aikana vierailimme muun muassa Longyearbyenin, Barentsburgin ja Ny Ålesundin kylissä, pääsimme ihailemaan karuja vuoristo- ja jäätikkömaisemia, uimme Jäämeressä sekä bongasimme laivan kannella lukuisia lintuja, hylkeitä, valaita ja jopa yhden jääkarhun. Koko risteily oli huikea kokemus, jonka ainoa huono puoli oli kova merenkäynti, joka aiheutti tällaiselle herkkävatsaiselle pieniä oireita.

Jäämeren hyytävistä tyrskyistä onkin hyvä siirtyä Karibianmeren leppoisiin tunnelmiin, joista pääsin nauttimaan isin ja muutamien muiden sukulaisten kanssa vuonna 2004. Tuolloin sain myös ensikosketukseni Royal Caribbean huippuristeilijöistä, jotka ovat suureksi osaksi suomalaista laatutyötä, jälleen yksi syy lisää olla ylpeä suomalaisesta osaamisesta. 

Kuvat: Wikimedia

Risteily starttasi Miamista ja suuntasi siitä kohti Haitia, Jamaikaa, Caymansaaria ja Cozumelia. Jokaisella saarella vietettiin päivä mielenkiintoisten nähtävyyksien ja aktiviteettien parissa ja lisäksi pari päivää vietettiin merellä nauttien luksusristeilijän monipuolisesta tarjonnasta. Matkan aikana pääsi muun muassa uimaan ja snorklaamaan kristallinkirkkaissa vesissä, kiipeilemään vesiputouksilla sekä vierailemaan mayaraunioilla ja kilpikonnafarmilla. Risteily toimikin tavallaan viikon rantalomana, mutta se antoi kyllä paljon enemmän kuin perinteinen rantaloma yhdessä paikassa.

Tuosta ristelystä jäi kova hinku päästä kokemaan huippuristeily vielä joskus uudestaan. Tajusin tilaisuuteni tulleen, kun isi päätti viettää 60-vuotispäiviään perheen kanssa matkalla, ja hienovaraisesti ehdotin yhdeksi vaihtoehdoksi Välimeren risteilyä. Suureksi ilokseni myös isi piti ajatuksesta ja niinpä suuntasimme koko perheen voimin Liberty of the Seas aluksella kohti Välimeren kiehtovia rantoja elokuussa 2012. Risteily alkoi Barcelonasta, jonne suuntasimme jo pari päivää aikaisemmin, jotta kerkesimme nauttia kunnolla tuosta mielenkiintoisesta ja upeasta kaupungista.

Barcelona ja Gaudí  <3

Barcelonasta risteilimme kohti Ranskaa ja Rivieraa, pysähtyen välissä pienessä Tolounin kaupungissa. Sen lisäksi pääsimme tutustumaan Nizaan ja pikaisesti myös Monacoon (tosin muistot sen osalta ovat enemmänkin negatiivisia). Jotakin todella viehättävää noissa kukkuloille kohoavissa merenrantakaupungeissa silti vain on.

Rivieran tunnelmia

Rivieralta matka jatkui kohti Italiaa, jossa vierailimme muun muassa Pisassa, Roomassa, Vatikaanissa ja Pompeijissa. Italia tarjoaa yksinkertaisesti uskomattomat määrät kiinnostavaa historiaa, huikeaa arkkitehtuuria ja mahtavaa ruokaa. Italiasta matka jatkui laivapäivästä nautiskellen takaisin Barcelonaan. Matka tarjosi lyhyessä ajassa monipuolisen katsauksen Välimeren kiehtoviin kaupunkeihin.

Italian upeita nähtävyyksiä

Sitten jotakin vielä itse risteilymatkustuksesta, eikä vain pelkästään sen kohteista. Royal Caribbean luksusristeilijöitä ei voi edes verrata perus ruotsinlaivaan. Ne ovat valtavia aluksia täynnä upeita ravintoloita, baareja ja aktiviteettimahdollisuuksia. Sen lisäksi palvelu laivalla on uskomattoman laadukasta ja henkilökohtaista. Joka kerta, kun poistuu hytistä siivoja tervehtii iloisesti käytävällä ja kysyy, onko kaikki hyvin. Illallisella toimii koko matka samat tarjoilijat, jotka tekevät kaikkensa loihtiakseen jokaisesta illasta unohtumattoman. Henkilökuntaa laivoilla on ympäri maailmaa, mutta kaikkia tuntuu yhdistävän tavoite tehdä mahdollisimman hyvää jälkeä. Vaikka risteilyillä on paljon porukkaa, on kaikki organisoitu niin, että ruuhkan tuntua ei koe juuri ollenkaan.

Hytit ovat tilavia ja siistejä ja näkymät parvekkeelta huikeat. Välillä hytissä saattaa odottaa myös hauskoja pikkukavereita :)

Risteilijöiden jokainen yksityiskohta on viimeistelty ja laiva itsessään onkin jo yksi nähtävyys. Laivalla kuluttaa helposti monta tuntia vain ihaillen upeita ruokasaleja, promenaadia kauppoineen, uima-allasaluetta, casinoa, baareja tai yökerhoja.

Luksusristeilijöiden ainoa huono puoli on se, että perus ruotsinlaiva ei vain enää tunnu oikein miltään niiden jälkeen!

Toinen asia, johon laivalla saa kulumaan kiitettävästi aikaa on syöminen. Kaikki ruuat kuuluvat risteilyn hintaan (muutama erikoisravintola perii kattausmaksun). Tämä taas ei tarkoita sitä, että ruoka olisi tehty hutaisten tai halvimmista raaka-aineista, vaan päinvastoin. En ole koskaan eläessäni syönyt niin paljon niin hyvää ruokaa kuin kyseisillä risteilyillä. Ruokaa on tarjolla aamusta iltaan ja sitä saa niin paljon kuin vain ikinä jaksaa syödä. Näyttävät buffetpöydät notkuvat toinen toistaan herkullisempia ruokia eripuolilta maailmaa aina hampurilaisista sushiin. Illalisen söimme useinmiten laivan pääravintolassa, jossa tarjoiltiin suoraan pöytiin. Siinäkään ruokalajien määrää ei oltu rajoitettu, joten söimmekin usein jopa 5-6 ruokalajin illallisia.

Voin suositella risteilyjä jo ihan pelkästään uskomattoman herkullisten ruokien takia!

Jo pelkkään laivan ihasteluun ja syömiseen saisi kulumaan laivalla monta päivää, mutta kun tähän päälle heitetään vielä uskomaton määrä aktiviteettimahdollisuuksia, voisi laivalla asua kuukausia kyllästymättä hetkeksikään. Uinti, minigolf, koripallo, surffaus, luistelu, seinäkiipeily, jumpat, kuntosali, karaoke, erilaiset kilpailut, elokuvat, livebändit, musikaalit, jääshowt ja muut huikeat esitykset. Tuossa siis vain osa siitä järkyttävästä aktiviteettimäärästä, mitä laivat tarjoavat. Ja kaikki tuo kuuluu jälleen risteilyn hintaan. Ei varmaankaan siis tarvitse erikseen mainita, että lähtisin ihan koska vaan uudestaan tuollaiselle risteilylle.

Paljon koettiin ja kokeiltiin, mutta lähes yhtä paljon jäi varmasti vielä kokematta

Yhteenvetona siis risteilymatkustuksesta:

Risteilyt Itämerellä:

+ mielenkiintoiset kaupunkikohteet                                - "laaduttomuus"
+ paljon erilaisia lomamahdollisuuksia                            - känniläiset laivoilla
+ edullisuus                                                                   - arkisuus
+ helppo lähteä lyhyelläkin varotusajalla

Huippuvuorten risteily

+ upeat maisemat                                                         - kalleus
+ kiehtova arktinen luonto                                            - kova merenkäynti
+ ainutlaatuinen kokemus                                                             

Royal Caribbean-risteilyt Karibialla ja Välimerellä

+ näkee useita kaupunkeja kerralla                                - kohteisiin kerkeää tutustua vain pintapuolisesti
+ ruoka                                                                        - laivalla ei kerkeä kokeilla kaikkea, mitä haluaisi
+ aktivitteettimahdollisuudet
+ henkilökunta ja palvelu
+ laadukkuus
+ etenkin Euroopassa, kun lennot eivät maksa paljon, mahdollisuus saada luksusta kohtuulliseen hintaan

Kaiken kaikkiaan risteilymatkustus on mielestäni upea tapa saada jo lyhyestäkin matkasta irti todella paljon. Suosittelenkin ehdottomasti tutustumaan risteilymatkustuksen maailmaan, jos et ole sitä vielä tehnyt. Maailma on täynnä kiehtovia kaupunkeja ja kohteita, joihin pääsee tutustumaan myös meriteitse. Laivaelämä itsessään on jo erilainen kokemus verrattuna hotelliasumiseen. Itse suurena meri-ihmisenä olen aina nauttinut kaikensorttisesta veneilystä, mikä onkin varmasti yksi syy, minkä takia koen risteilyt kovin miellyttäväksi tavaksi matkustaa. Kuten kaikessa matkustuksessa, myös risteilymatkustuksessa kannattaa etukäteen miettiä, mitä lomaltaan haluaa ja mikä on matkabudjetti, ja tehdä päätös risteilykohteesta niiden perusteella. Jokaiselle lomailijalle ja budjetille löytyy varmasti juuri se oikea tapa kokea risteilymatkustuksen hienous. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti