perjantai 14. elokuuta 2020

Turistina Helsingissä: Kuninkaansaari & Vallisaari

Heinäkuussa pääsimme pitkästä aikaa merelle isäni veneellä. Kyseessä oli myös Aarnin ihka ensimmäinen veneretki. Retkikohteeksi valikoitui Vallisaari, mutta pääasiassa vietimme aikaa Kuninkaansaaren puolella. Vallisaaressa vierailimme jo kesällä 2016, kun se oli juuri avautunut yleisölle. Sitten muistin, etten koskaan varsinaisesti kirjoittanut siitä retkestä blogiin, joten päätin nyt esitellä nuo molemmat saaret tässä postauksessa. 




Saaret sijaitsevat Suomenlinnan ja Santahaminan välissä. Sekä Vallisaari että Kuninkaansaari oli aiemmin puolustusvoimien käytössä. Keväällä 2016 ne otettiin virkistyskäyttöön ja saarille kulkee yhteysalus Kauppatorilta. Vallisaaren satamaan on myös mahdollista tulla omalla veneellä, kuten me teimme molemmilla kerroilla. Vallisaaresta pääsee kulkemaan maapengertä pitkin Kuninkaansaareen ja takaisin.




Saaria kiertää hyväkuntoiset kävelyreitit, joiden varsilla on paljon ihmeteltävää. Molempien saarien parasta antia ovat upea luonto, kauniit merimaisemat ja vanhat rakennukset, jotka maastoutuvat hienosti vehreään ympäristöönsä. Osaan rakennuksista pääsee myös sisälle tutkimusretkeilemään. 




Ainakin Kuninkaansaaressa oli myös viihtyisän näköinen hiekkaranta, joka oli täysin tyhjä upeasta kesäsäästä huolimatta. Kuninkaansaaressa sijaitsee myös tilaussauna ja majoituspalvelu, josta on varmasti upeat merimaisemat.





Kuninkaansaaren kierroksen jälkeen palasimme takaisin Vallisaaren puolelle nauttimaan muurinpohjaletuista. Heti Vallisaaren satamassa on isompi kahvila-ravintola, mutta me jatkoimme matkaa hieman eteenpäin jäätelökahvila Pajaan, jonka pihassa oli myös minigolfrata. Kahvilan paikalla tapahtui vuonna 1937 tuhoisa ammusvaraston räjähdys, jossa menehtyi 12 ihmistä. Onnettomuuden jäljiltä ympäristössä on edelleen räjähteitä, minkä takia siellä saa liikkua ainoastaan merkityillä reiteillä.




Tosiaan Vallisaaren puolelle emme tänä vuonna ehtineet kuin pikaisesti ja se on saattanut muuttuakin jonkin verran vuoden 2016 jälkeen. Yksi Vallisaaren keskeisimmistä paikoista on Aleksanterin patteri, jonka näköalatasanteelta aukeavat huikaisevat maisemat merelle.




Vallisaari kuuluu valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön ja Suomenlinnan Unescon maailmanperintökohteen suojavyöhykkeeseen. Luonto saarilla on aivan uskomattoman vehreää, monimuotoista ja tiheää. Vallisaaressa lähiympäristöineen onkin tavattu kymmeniä uhanalaisia tai silmälläpidettäviä lajeja ja siellä sijaitsee myös suojeltu tervaleppäkorpi.




Vallisaaressa on myös pieni lampi, jonka rannalla saimme kuulla vuonna 2016, että pääsisimme miehen kanssa muuttamaan yhteiseen vuokra-asuntoon Lauttasaareen. Tämä kuva on muistona siitä ja tyyli ei ainakaan ole kauheasti vuosien varrella muuttunut, kun molemmilla kerroilla päällä on ollut punaiset housut ja musta yläosa :D

 
Kyllä meri ja saaret vain ovat ne lempparijuttuni täällä Helsingissä. On aivan mahtavaa, että viime vuosina saaria on avautunut enemmänkin virkistyskäyttöön. Etenkin nyt, kun ulkomaille ei juuri pääse, on saarihyppelyn jälkeen sellainen olo kuin olisi ollut ihan jossakin toisessa maassa. 

Oletko sinä vieraillut Helsingin saaristossa? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti