sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Ensiaskelia Etelä-Afrikassa

Ensiaskeleet on nyt otettu ja minut on lumottu! Kapkaupunki vaikuttaa todella upealta, siistiltä ja mielenkiintoiselta kaupungilta.  Viikonloppu on kulunut ihastellessa kaupunkia, totutellessa täkäläiseen meininkiin ja tutustuessa uusiin ihmisiin. Huomenna starttaa varsinaiset vapaaehtoistyöt, joita odotan jo innolla. Tähän asti kaikki on sujunut ongelmitta ja tapaamani ihmiset ovat olleet todella ystävällisiä ja avuliaita.

 
 
Hauskin ihmiskohtaaminen tapahtui jo kentällä, missä minua oli vastassa hollantia äidinkielenään puhuva muslimimies, joka oli kuitenkin puoliksi skottilainen ja puoliksi jotain ihan muuta. Todella hauska mies, vaikka aivoni eivät 15 tunnin matkustamisen jälkeen pysyneet läheskään kaikissa hänen jutuissaan mukana! 20 minuutin matkalla sain kuulla juttuja muun muassa Etelä-Afrikan historiasta, hänen sukunsa historiasta, Kapkaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä, hänen salaisuudestaan 45 vuotta kestäneeseen avioliittoon, paikallisten toimintavoista ja sanonnoista sekä erinäisen määrän lauluja hollanniksi, skotlanniksi ja englanniksi :D
 
Muuten olenkin sitten tutustunut lähinnä muihin Saven projekteissa työskenteleviin nuoriin, joista enemmistö on Norjasta, Tanskasta ja Hollannista. Kaikki ovat vaikuttaneet mukavilta ja suureksi yllätyksekseni kanssani samassa huoneessa majoittuu myös toinen suomalaistyttö, joten Suomen kieltäkään tuskin pääsee täysin unohtamaan. On ollut mielenkiintoista vaihtaa ajatuksia etenkin muiden yksin matkaan lähteneiden kanssa ja huomata, miten samanlaisia pelkoja ja ajatuksia jaamme.
 
Majapaikkamme on odotuksiini nähden ollut todella positiivinen yllätys. Vapaaehtoistyöntekijät asuvat omissa kuuden hengen taloissaan, joissa on kaksi makuuhuonetta, kylppäri, olkkari ja keittiö. Asunto on todella siisti ja jaan huoneen kolmen muun tytön kanssa. Yhteensä meitä vapaaehtoistyöntekijöitä on noin 25, iältään noin 19-25-vuotiaita.

Meidän koti

Asuntojen pihapiirissa on muun muassa pieni uima-allas ja yhteisenä hengailu- ja ruokatilana toimiva autotalli. Asunnot sijaitsevat todella siistillä ja kauniilla Table Viewn asuinalueella. Rantaan on lyhyt kävelymatka, samoin kahteen suureen ostoskeskukseen. Alueella on myös paljon pienempiä kauppoja ja ravintoloita, joten ei haittaa, vaikka Kapkaupungin keskustaan onkin reilu puolen tunnin matka.


Piha-aluetta

Alueen ehdottomasti paras anti löytyy läheiseltä upealta hiekkarannalta, josta aukeaa huikeat maisemat suoraan Robben Islandille, Kapkaupunkiin ja Pöytävuorelle. Vaikka kyseisen vuoren on nähnyt lukuisissa kuvissa, mikään ei riitä kuvaamaan sen upeutta luonnossa. Siinä on jotain uskomattoman majesteettista. Vielä en ole kerennyt sen päälle, mutta se tulee kyllä olemaan ehdottomasti ohjelmassa jossakin vaiheessa.

Läheisen rannan huikeita maisemia

Perjantai sujui hyvin väsyneissä tunnelmissa yrittäen sisäistää kaiken infon ja uusien ihmisten tulvan. Onneksi samaan aikaan tuli myös noin kymmenen muuta uutta vapaaehtoistyöntekijää, jotka olivat yhtä pihalla kaikesta. Uni tuli meille kaikille jo kahdeksan aikaan illalla, matkustus todella vaatii aina veronsa. Launatai alkoi aikaisella herätyksellä ja me kaikki uudet tulokkaat suuntasimme MyCiTi-bussilla kohti Kapkaupungin keskustaa, jossa osallistuimme opastetulle kävelykierrokselle.
 

Kapkaupungin keskustaa

Kierros alkoi St. Georgen Katedraalin luota, josta jatkoimme Goverment Houselle. Kapkaupunkihan on yksi Etelä-Afrikan kolmesta pääkaupungista. Opas kertoi paljon siitä ja maan mielenkiintoisesta, mutta rankasta historiasta, josta en tiennyt etukäteen paljoakaan.
St Georges Cathedral ja Goverment House

Näimme myös presidentin asunnon, jonka hollantilaiset rakensivat alun perin läheisen puutarhan työkaluvarastoksi. The Companys Garden on ainoa keskustan alueella sijaitseva puistoalue. Siellä asustelee myös valtava määrä suloisia, kesyjä ja pilalle hemmoteltuja oravia.
 
Presidentin talo ja The Companys Garden

Etelä-Afrikan historia on täynnä orjuutta, rotuerottelua ja -sortoa, mikä on jättänyt jälkensä maahan. Yli neljäkymmentä vuotta maassa vallitsi Aprtheid-politiikka, jossa ihmiset jaoteltiin seitsemään eri ryhmään ja eristettiin toisistaan. Apartheidin loppu koitti vasta 1991 ja sen vaikutus näkyy edelleen maan nykypäivässä. Vaikka käytössä ei enää olekaan valkoisille ja värillisille ihmisille erillisiä palveluita, yhteiskunta vaikuttaa monella tapaa edelleen kahtiajakoiselta.

Maan merkittävin henkilö on ehdottomasti edesmennyt Mandela, jota pidetään miehenä, joka esti Etelä-Afrikan totaalisen romahtamisen. Kaiken kokemansa vääryyden jälkeen, hän oli valmis antamaan anteeksi ja sai myös muun mustan väestön antamaan anteeksi ja jatkamaan eteenpäin. Vierailimme myös kaupungintalolla ja sen aukiolla, jossa Mandela piti ensimmäisen vapautumisen jälkeisen puheensa vuonna 1990. Paikalla oli kuulemma 250 000 ihmistä, jotka odottivat puhetta yhdeksän tuntia lähes 40 asteen kuumuudessa. Se kertoi mielestäni aika paljon siitä, miten tärkeänä henkilönä tämä kansa pitää Mandelaa.



Kävelyn aikana näimme laajan kirjon Kapkaupungin arkkitehtuuria, joka kostuu monista eri tyylilajeista aina viktoriaanisista rakennuksista modernimpiin rakennuksiin.
 

Matkan varrella ihastelimme myös muun muassa upeaa kukkatoria, hauskoja patsaita ja palaa Berliinin muuria, joka aikanaan lahjoitettiin lahjaksi Mandelalle. Kävelyn jälkeen kävimme espanjalaisessa ravintolassa tapaksilla ja mojitoilla, jotka olivat molemmat ensiluokkaisia ja edullisia. Ruoka ja juom on täällä melko edullista verrattuna Suomeen. Hirveästi ei kuitenkaan varmaan tule syötyä ulkona, koska projektiin kuuluu päivittäiset ruokailut, jotka ovat ainakin tähän asti olleet ihan hyviä.


Ensimmäiset shoppailusortumisetkin tuli tehtyä tänään, kun kiertelimme läheisellä malilla. Ainakin osa vaatteista oli myös melko edullisia verrattuna Suomen hintoihin. Muuten päivä on kulunut rennosti kämpillä hengaten, jutellen, rannalla kävellen ja koiria rapsutellen. Meidän asuntolalla on oma ihana koira Winnie, joka on todella huomionkipea. Edes pientä lievitystä Mindi-ikävään.


Netti toimii vaihtelevasti, mikä oli odotettavissa, mutta yritän kirjoitella aina kun se on mahdollista. Huomenna starttaavat varsinaiset työt, mistä riittää varmasti kirjoitettavaa. Nyt kuitenkin illalliselle ja odottelemaan "hymynaamaa" nousevaksi taivaalle. Ilmat ovat olleet melko vaihtelevia, viileitä ja sateisiakin, mutta ensi viikolla pitäisi olla parempia ilmoja luvassa. Niitä ja muita uusia kokemuksia odotellessa toivottelen mukavaa iltaa teille kaikille :)

4 kommenttia:

  1. Ihanaa, että pääsit jo kirjoittamaan! Kuva kuulla, että teitä on noin iso porukkaa ja kaikki on vaikuttanut mukavalta tähän asti. Tosi kiva nähdä kuvia Kapkaupungista, mulla oli ihan erilainen käsitys kaupungista. Odottelen innolla kirjoituksiasi ekoista työpäivistä. Tsemppiä! Kiva, että katsellaan samaa hymynaamaa =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, itsekin olen kyllä positiivisesti yllättynyt kaupungista, se on todella länsimaalainen ja siisti. Tosin sillä on myös kääntöpuolensa, johon sain tutustua tänään, kun pääsin itse vapaaehtoistöiden pariin. Kiitos tsemppauksista, toivottavasti teidänkin reissu etenee kivasti :)

      Poista
  2. Ihania kuvia ja tunnelmia! :) Mukava kuulla että kaikki on lähtenyt noin mukavasti käyntiin. Nauti! :)

    VastaaPoista