maanantai 15. syyskuuta 2014

Pakkausvinkkejä pidemmälle reissulle

Pakkaus, tuo matkaa edeltävä pakollinen piina, jonka aloittaminen tuntuu aina yhtä ylitsepääsemättömän vaikealta. Yleensä se jää minulla ihan viime tippaan, mutta tällä kertaa on pitänyt olla ajoissa liikkeellä, kiitos muuttohässäkän. Olen joutunut miettimään jo hyvissä ajoin, mitä pakkaan mukaan 7 viikon reissulleni, koska mikään niistä tavaroista ei ole vahingossakaan saanut päätyä muuttolaatikoihin. Ajattelin nyt kirjoitella vähän ylös hyväksi kokemiani pakkauskikkoja, jotta muistaisin ne taas joskus, kun uuden pakkaamisen aika tulee. Toivottavasti näistä olisi hyötyä myös jollekin muulle.

Vaikka elänkin keskellä kaaosta, pakkaamisen olen pyrkinyt suorittamaan mahdollisimman organisoidusti. Kaikki lähtee operaatiossani aina listasta, johon pyrin kirjaamaan mahdollisimman tarkasti kaikki matkalle otettavat tavarat lukumäärineen. Listasta on sitten helppo merkata pakatut tavarat sitä mukaan, kun ne on saanut tungettua laukkuun ja tarkistaa, onko kaikki tullut mukaan. Arvoin pitkään matkalaukun ja rinkan välillä, mutta päädyin lopulta rinkkaan, koska ajattelin sen oleva näppärämpi tulevassa reissussa. Sen takia on kuitenkin pitänyt miettiä erityisen tarkkaan, mitä otan mukaan, mitä jätän kotiin ja mitä ostan paikan päältä. Tarkasti suunnitellulla ja toteutetulla pakkaamisella sain kuitenkin yllättävän paljon tavaraa mahdutettua tuohon 60 litran Haltiini, joilla pitäisi sitten pärjätä 7 viikkoa reissussa.


Ehdottomasti eniten tilaa rinkastani vievät vaatteet ja asusteet. Toisethan pystyvät lähtemään reissuun mukanaan vain pari paitaa ja housut, mutta itse kaipaan vaihtelua pukeutumiseeni myös reissussa. Lisäksi olen siinä käsityksessä, että Etelä-Afrikassa saattaa ilmat vaihdella jonkin verran tähän vuodenaikaan, joten vaatetta oli varattava vähän keliä kuin keliä varten. Pääasiassa pakkasin mukaan kuitenkin melko kesäisiä vaatteita, koska lämpötilojen pitäisi ainakin päivisin vastata Suomen kesäkelejä.


Vaikka yleensä lämpimiin maihin suositellaan otettavaksi vaaleita vaatteita, itse olen todennut tummat ja maanläheiset värit toivimimmiksi, koska niissä ei näy lika niin helposti. Reissuvaatteissa suosin mukavuutta, monikäyttöisyyttä ja rypistymättömyyttä. Tälle matkalle pyrin valkkaamaan mahdollisimman paljon vaatteita, jotka ovat helposti yhdisteltävissä toisiinsa. Kaikki yläosat valitisin niin, että ne on yhdisteltävissä vähintään 3 alaosan kanssa, suurin osa kaikkien neljän kanssa. Muutama mekko siihen päälle, niin omien laskujen mukaan näistä vaatteista saa tehtyä lähes jokaiselle matkapäivälle oman asukokonaisuutensa.

Edellisten lisäksi pakkasin mukaan neljät kengät, parit bikinit, kolme laukkua, kaksi yökkäriä, alusvaatteita ja sukkia. Korkkarit jätin tällä kertaa suosiolla kotiin, koska tulevalla reissulla niille tuskin tulisi käyttöä. Myös korut jätin kotiin, koska unohdan melkein aina matkoilla käyttää niitä. Lisäksi on ainakin hyvä tekosyy ostaa paikan päältä vähän täydennystä koruvarastoon. Mukaan otan myös retkipyyhkeen, Haltin pieneen tilaan mahtuvan repun sekä Thaimaasta hankkimani vesitiiviin pussukan, joka on osoittautunut todella käytännölliseksi vesiaktiviteeteissa.


Tilaa säästääkseni rullasin vaatteet ja pakkasin ne isoihin minigrippusseihin, joista saa puristettua ylimääräisen ilman pois. Samalla vaatteet säästyvät myös kuivina, jos sade pääsee yllättämään. Painavimmat vaatteet ja kengät kannattaa pukea lennolle päälle ja mukaan kannattaa pakata mahdollisimman paljon tavaraa, vaatteita ja kenkiä, jotka voi heittää pois matkan lopussa. Näin laukkuun saa edes vähän tilaa myös mahdollisille ostoksille ja tuliaisille.


Viime viikolla kävin tyhjentämässä apteekin matkaa varten. Pidemmälle matkalle ja etenkin vähän eksoottisempaan maahan lähtiessäni otan yleensä melko kattavan lääkevaraston, ettei tarvitse jokaisesta pikkuvaivasta marssia heti lääkärille. Särky-, flunssa-, ripuli- ja pahoinvointilääkkeet sekä käsidesi ja hydrokortisonivoide kuuluvat lähes jokaisen matkani varastoon.

Tälle matkalle lähtee lisäksi mukaan maitohappobakteerit, antibiootteja, antibiootinen voide ja malarialääkkeet safariosuutta varten. Tietysti mukaan lähtee myös erilaisia laastareita sekä antiseptisiä puhdistusliinoja. Tuntuu, että tuota lääkekamaa on ihan älyttömästi, mutta näissä asioissa on parempi pelata vähän varman päälle. Etelä-Afrikka on kuitenkin siitä helppo matkakohde, ettei sinne tarvitse perus- ja hepatiittirokotusten lisäksi mitään lisärokotteita ja malariaakin esiintyy vain pienellä alueella.

Kuvausta varten lääkkeet paketeissaan, mutta matkaan ne lähtevät ilman paketteja, jotka vievät ihan turhaa tilaa. Kuvasta puuttuu vielä osa lääkkeistä, mutta kyllä tälläkin määrällä voisin jo perustaa oman vastaanottoni :D

Matkaan lähtee tietysti myös kattava määrä erilaisia kosmetiikka- ja aurinkotuotteita, jotka pyrin lähes kaikki käyttämään loppuun reissun aikana. Vapaa-ajan viihdykkeeksi mukaan lähtee rakas Surfaceni, jolla pääsen toivottavasti jakamaan matkakokemuksiani mahdollisimman usein paikan päältä. Lisäksi ostin pari Miki-kirjaa, jotka ovat keveytensä ja pienen kokonsa takia oivallista matkalukemista. Kalenteri pitää ajantasalla ja sinne on koottuna myös tärkeimmät osoitteet ja numerot. Lompakon virkaa matkalla saa toimittaa suloinen pussukka ja valoa pimeisiin iltoihin tuo käsinladattava possufikkarini.


Eiköhän noilla taas luulisi pärjäävän lähes kaksi kuukautta. Ja sitä mitä ei ole, voi yleensä ostaa periltä. Kunhan olennaisimmat, eli passi, liput ja rahat ovat mukana, niin päästään jo aika pitkälle. Tärkein matkatavara ei kuitenkaan paina mitään, eikä vie laukusta yhtään tilaa. Se on oikea asenne, sillä pärjää aina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti