lauantai 6. syyskuuta 2014

Vapaaehtoistyötä, upeaa luontoa ja kiehtovia kaupunkeja - Matkasuunnitelmia Etelä-Afrikkaan

Sitten olisi aika käydä vähän tarkemmin läpi, missä ja miten meinasin kuluttaa pitkälti koko loppu syksyni. Vaikka vapaaehtoistöihin lähteminen on matkani ensisijainen tarkoitus, halusin siinä samalla nauttia myös Etelä-Afrikan tarjoamista monipuolisista ja mielenkiintoisista matkustusmahdollisuuksista. Koen kuitenkin, että Afrikka on manner, jossa pääsee sitä helpommalla, mitä enemmän asioita on varannut ja järjestellyt etukäteen. Siinä hyvänä apuna toimi matkatoimisto, etenkin kun lähtöön oli sen verran vähän aikaa.

Siksi päädyinkin toteuttamaan matkajärjestelyt yhdessä Kilroyn kanssa, joka tekee yhteistyötä paikallisen vapaaehtoisjärjestön kanssa. Kaikki järjestelyt ovat tähän mennessä sujuneet lähes ongelmitta ja palvelu on ollut tosi ystävällistä ja avuliasta, joten en voi muuta kuin olla tyytyväinen. Lopullinen reissusuunnitelma miellyttää itseäni kovasti ja siinä on juuri sopiva sekoitus kaupunki-, ranta-, luonto- ja aktiviteettimatkaa eli kaikkea sitä, mitä Etelä-Afrikka voi tarjota.

Reissuni siis alkaa 25.9, jolloin pääsen nauttimaan aina yhtä ihanasta lentämisestä (NOT!), kun suuntaan Lontoon kautta kohti Kapkaupunkia, jossa asun 25.10 asti. Siellä osallistun paikallisen SAVE! -vapaaehtoisorganisaation projekteihin, jotka sisältävät erilaisia työtehtäviä lasten ja nuorten parissa. Uskon työn olevan todella raskasta, mutta varmasti paljon palkitsevampaa kuin mikään aikaisempi työni. Lisäksi saan siitä varmasti paljon uutta näkökulmaa niin opettajan työhön kuin elämään yleensä.


Kapkaupunkia

Työtä tulee ilmeisesti olemaan arkipäivisin noin 4-6 tuntia ja viikonloput ovat vapaita. Iltapäivisin ja viikonloppuisin ajattelinkin sitten nauttia Kapkaupungin ja sen ympäristön maisemista ja aktiviteettimahdollisuuksista. To see-listalla ovat ainakin Pöytävuori, Hyvätoivonniemi ja Robbenin saari. Lisäksi haluaisin vierailla jollakin viinialueella, kuten Stellenboschissa ja mahdollisesti kokeilla surffausta. Kapkaupunki vaikuttaa todella mielenkiintoiselta ja kauniilta kaupungilta ja uskon viihtyväni siellä hyvin kuukauden ajan.

Pöytävuori, Hyväntoivonniemi ja Robben Island

Vapaaehtoistyöni päätyttyä lähden 25.10 sitten varsinaiselle "reissausosuudelle", mikä tarkoittaa hyppäämistä Baz Busin kyytiin. Se on siis laajasti reissaajien käytössä oleva bussiyhtiö, joka liikennöi pitkin Etelä-Afrikan rannikkoa Kapkaupungin ja Johannesburgin/Pretorian välillä. Bussi toimii hop on/hop off-periaatteella ja se liikennöi suoraan hostelleiden ovelta ovelle. Bussilla on useita pysähdypaikkoja reitin varrella ja heidän sivuiltaan pystyy suoraan varaamaan myös majoituksen eri hostelleista. Systeemi vaikuttaa ainakin etukäteen todella toimivalta, mutta koko totuus paljastuu tietysti vasta paikan päällä.

Itse varasin reissaamiseen 13 yötä ja aion pysähtyä 5 eri paikassa, joissa yövyn jokaisessa vähintään kaksi yötä. Kapkaupungista suuntaan Garden Routea pitkin aluksi Knysnaan, joka vaikuttaa sympaattiselta merenrantakylältä, jonka lähistöllä sijaitsee myös hienon oloisia luonnonpuistoja. Toivonkin, että paikka tarjoaa rentouttavaa oleskelua ja kauniita luonnonmaisemia. Knysnasta on ilmeisesti mahdollista myös tehdä retki maailman korkeimmalle benjihyppysillalle, joten jos saan kerättyä tarpeeksi rohkeutta, se tulee myös olemaan ohjelmassa.

Knysna ja sen ympäristöä

27.10 jatkan matkaani kohti Port Elizabethia, joka on maan viidenneksi suurin kaupunki. Se on myös toinen Baz Busin pakollisista yöpymispaikoista, jossa vietän seuraavat kaksi yötä. En ole saanut kaupungista etukäteen mitenkään ihmeellistä vaikutelmaa, mutta eiköhän isossa kaupungissa aina riitä nähtävää ja tehtävää. Ainakin suloisia afrikanpingviinejä haluaisin käydä moikkaamassa.

Port Elizabethia ja pingut

29.10 suuntaan kohti Wild Coastia ja majoitun siellä sijaitsevassa Chintsan rantakylässä. Suunnitelmissa on leppoista rantaelämää, melontaa ja mahdollisesti muita ranta-aktiviteetteja ja voisihan sitä harkita  vaikka ratsastustakin pitkästä aikaa. Pääosassa on kuitenkin rentoutuminen kauniissa maisemissa.

Chintsan rantaa

31.10 matkani etenee kohti Durbania, joka on toinen matkan pakollisista yöpymispaikoista. Durban on Etelä-Afrikan kolmanneksi suurin kaupunki, jossa elää myös paljon intialaisia. Ainakin akvaario vaikuttaa tutustumisen arvoiselta paikalta ja toivottavasti pääsen nauttimaan myös herkullisesta intialaisesta ruuasta.

Durbania ja uShaka Marine World

2.11 hyppään jälleen bussin kyytiin ja suuntaan kohti Lohikäärmevuoria Northern Drakensbergiin, jossa viivyn neljä yötä. Niiden päivien aikana haluaisin tehdä päivävaelluksen tuossa yhteensä 1100 kilometriä pitkässä vuoristossa, käydä ihastelemassa Tugelan putouksia ja mahdollisesti vierailla myös Lesothon puolella.


Vasemmalla Lesothoa ja oikealla Amphitheatre ja Tugela Falls

6.11 jatkan matkaani kohti Pretoriaa, maan hallinnolliseen pääkaupunkiin, jossa yövyn seuraavat kaksi yötä. Vaikka Pretoria sijaitsee aivan Johannesburgin läheisyydessä, se vaikuttaa ihan toisenlaiselta kaupungilta. Päivät kuluvatkin varmasti vain kaunista kaupunkia ja sen puutarhoja kierrellessä. Pretoriasta lähden sitten 8.11 neljän päivän safarille Krugerin luonnonpuistoon, mitä odotan erityisen paljon. 

Pretorian maisemia ja rakennuksia

Safarikokemukseni Keniasta on niin huikea, että palan jo halusta päästä nauttimaan siitä uudestaan. Tavoitteena on tietysti bongata koko Big 5, mutta saa nähdä jääkö se taas vain tavoitteeksi. Vähintään yhtä paljon kuin eläinten bongausta, odotan myös yöpymistä luonnon keskellä telttaleireissä, tuskin maltan odottaa!

Krugerin eläimiä ja maisemia

Safarin jälkeen siirryn viettämään viimeisiä reissupäiviä pahamaineiseen Johannesburgiin, jossa minulla onkin jo varattuna valmiiksi järjestetty ohjelma. Siihen sisältyy muun muassa tutustumista Johannesburgin merkittävimpiin nähtävyyksiin sekä Sowetoon ja Apartheid-museoon. 13.11 onkin sitten aika jättää hyvästit Etelä-Afrikalle ja suunnata takaisin kohti kotia.

Johannesburgia, Sowetoa ja Apartheid-museo
Kaikki postauksen kuvat ovat Wikipediasta/Wikimediasta

Itse olen ainakin todella tyytyväinen tähän suunnittelemaani kokonaisuuteen. Kaikki ei tietenkään tule sujumaan täydellisesti, kuten matkustaessa harvemmin on tapana, mutta uskon että reissusta tulee yksi elämäni ikimuistoisimmista. Jos joku on käynyt joissakin näistä paikoista, niin otan kaikki mahdolliset vinkit suurella lämmöllä vastaan :)

Moni on ilmaissut huolensa siitä, miten voin naisena lähteä yksin Afrikkaan ilman, että tulen sairaaksi, ryöstetyksi, raiskatuksi tai tapetuksi. Minulla ei ole mitään takeita, etteikö niin tapahtuisi. Mutta yhtä lailla olen sairastunut, tullut ryöstetyksi ja kohdannut väkivaltaa Suomessa. Ja yhtä hyvin voin kuolla jo vaikka tänään kotonani. Ja jos pitäisi valita, niin mieluummin kohtaan kuoleman silloin, kun olen tekemässä jotain arvokasta tai nautinnollista kuin että kuolisin tylsyyteen. Uskon kuitenkin, että kun pitää järjen mukana kaikessa tekemisessään, niin sillä pääsee jo aika pitkälle. En tiedä kuinka minun tulee käymään, mutta sen tiedän, että jos jättäisin tämän matkan tekemättä omien tai muiden pelkojen takia, katuisin sitä koko loppu elämäni.

6 kommenttia:

  1. Vautsivau, mikä reissu sinulla on edessä! :) Kilroy on kyllä kovasti kehuttu matkatoimisto

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, oon kyl itsekin ihan täpinöissä tosta reissusta :) Kilroy vaikuttaa ainakin tähänastisten kokemusten mukaan hyvältä toimistolta, jos haluaa yhdistää vapaaehtoistyön ja reissaamisen melko kohtuulliseen hintaan. Toimisto onkin suuntautunut erityisesti nuorten ja opiskelijoiden matkojen järjestämiseen, joten mielenkiinnolla odotan tulevia reissukokemuksia.

      Poista
  2. Ihan mahtava suunnitelma! Sulle tulee ihan huikea reissu! Kiva, että kirjoitit noin tarkasti missä olet milloinkin niin pysyn kartalla missä päin seikkailet =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti, innoissani olen itsekin, vaikka jännitys kasvaa päivä päivältä :) Uskomatonta, että lähtöön on enää reilu viikko!

      Poista
  3. Hei, oli mahtavaa löytää blogisi! Avaisitko vielä tarkemmin, että onko tuo vapaaehtoisprojekti johon osallistut suoraan jokin kilroyn nettisivujen esittelemästä projektista? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että kirjoituksistani on hyötyä :) Minun reissuni pohjautuu pakettiin, johon kuuluu kuukausi vapaaehtoistyötä ja lippu Baz Busiin. Linkki tässä: http://travels.kilroy.fi/tour/volunteer-and-travel-one-project-humanitarian/51444/15009
      Valitsin omaksi projektikseni noista useista vaihtoehdoista School & Educare Assistancen. Jos tulee lisää kysyttävää, niin vastaan mielelläni!

      Poista