keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Koulun aloitusta ja Pattaya City Center

Arki on alkanut täällä Pattayallakin koulun startattua maanantaina. Se ei onneksi ole tarkoittanut ainakaan vielä tylsyyttä ja ankeutta, päinvastoin! Vähän kyllä jännitti maanantaina, kun en vielä oikein tiennyt, mihin olin menossa, mutta alkuviikko on sujunut paljon paremmin kuin oletin. Suomalainen koulu sijaitsee onneksi vain muutaman sadan metrin päässä asunnostani, joten työmatka ei ole pitkä. Koulu sijaitsee melko hulppeassa rakennuksessa, jonka piha-alueella on uima-allas, mutta itse koulutilat ovat todella pienet tarpeisiin nähden.
 
Aloitin ensimmäisen koulupäivän sävy sävyyn koulurakennuksen kanssa :D
 
Koulussa on kolme pientä luokkaa, joissa pitää saada järjestettyä noin 25 oppilaan opetukset. Määrällisesti se vielä onnistuisikin helposti, mutta haastetta tuo se, että koulussa on oppilaita kaikilta luokkatasoilta 1-9 + eskari, joten melkein jokainen oppilas opiskelee eri asioita. Oppilaista osa on koulussa pidempi aikaisesti, mutta osa vain muutamia viikkoja tai kuukausia, joten yhtenäisen opetuksen pitäminen on melko haastavaa. Lisäksi saman luokkatason oppilailla on käytössä jopa 3 eri oppikirjasarjaa, mikä tuo oman lisähaasteensa opetukseen.
 
 

 
 
 Varsinaisia opettajia koulussa on kaksi, joten lienee sanomattakin selvää, että opetuksen toimiminen on paljolti myös harjoittelijoiden ja avustajien varassa. Olin ajatellut, että ensimmäisen viikon voisin rauhassa tutustua koulun toimintatapoihin ja opetukseen, mutta jouduinkin jo heti maanantaista lähtien oikeisiin hommiin. Eipä tuo kyllä haitannut, koska itse opin paremmin yleensä toiminnan kautta. Ainakin tällä viikolla olen päävastuussa 1.luokkalaisista, joita on yhteensä neljä, mutta onpa sitä tullut opetettua  myös mm. 7.luokan ruotsia ja 9.luokan yhteiskuntaoppia. Välillä opetukseeni ovat osallistuneet myös eskarilaiset ja 2. luokkalainen.

Koulun ilmapiiriä on vaikea kuvailla, mutta ainakin tällä hetkellä lähimpänä totuutta saattaisivat olla ehkä oudosti hallittu kaaos ja rento yhdessä tekemisen meininki. Loppuviikosta ja ensi viikolla saapuu vielä ainakin 4 harjoittelijaa lisää, joten siinä vaiheessa meitä aikuisia luulisi olevan enemmän kuin tarpeeksi. 

Ekaluokkalaisten ja eskarilaisten alkuviikon aikana tekemää taidetta :)

Koulupäivät alkavat klo 9 ja nuorimmat oppilaat lopettavat päivänsä yhden aikaan. Yläkoululaiset jatkavat usein noin kahteen-kolmeen. Koulussa on kyllä lukujärjestykset, mutta ainakin tällä viikolla niitä on jouduttu soveltamaan melko isolla kädellä. Oppitunneilla ei oikeastaan ole tarkasti määrättyä alkamis- ja päättymisaikaa, vaan asioita käydään pitkälti omassa tahdissa. Varsinaisia yhteisiä välitunteja ei siten myöskään ole, mutta oppituokioiden välissä oppilaat saavat pelata ja leikkiä jonkin aikaa ja välillä he pääsevät myös virkistäytymään uima-altaaseen. Syömässä käydään yhdessä Spices ravintolassa, joka siis sijaitsee asuintaloni alakerrassa.

Vaikka opetusryhmät ovatkin melko pieniä ja päivät ovat maksimissaan 5-tuntisia, on työ silti niin kokonaisvaltaista, että päivän jälkeen on saatava pieni hengähdystauko omissa oloissaan. Tuon hetken olen tähän asti viettänyt asunnollani, koska olen yrittänyt antaa rauhan palaneelle iholleni ja vältellyt rantaa. Myöhemmin iltapäivästä ollaankin sitten lähdetty H:n kanssa kiertelemään Pattayaa ja syömään yhdessä.

Maanantaina suuntasimme kohti Pattayan keskustaa, jonne on meiltä päin noin 10-15 minuutin ajomatka. Kävelimme suuremmalle tielle, josta hyppäsimme ns. 10-taxin kyytiin, jotka ovat lava-autoja, jotka ajavat tiettyä suoraa 10 bahtin (noin 25 senttiä!) hinnalla. Kävelimme aluksi Beach Roadia ja pysähtelimme välillä ihmettelemään myyntikojujen tavarapaljoutta. En sortunut vielä ostamaan mitään, koska haluan ensin saada kokonaiskuvan siitä, millaista ja minkähintaista tavaraa missäkin myydään, jotta välttäisin mahdollisimman hyvin vikaostokset.  
 

Kulkukoiria ja -kissoja on täällä valtavat määrät, joita hellimällä ja juttelemalla olen yrittänyt lieventää Mindi-ikävääni. Keskustareissulla törmäsimme muun muassa tuohon mahtavaan kissaan, joka nukkui tyynesti keskellä melko vilkasta toria tuossa hauskassa asennossa.
 
Koska edellisistä harjoittelijoista kukaan ei ollut pitänyt intialaisesta ruuasta, oli H halunnut jo pitkään mennä intialaiseen syömään. Minä, suurena intialais-/nepalilaisruuan ystävänä, ilmoitin tietysti heti, että lähden ehdottomasti ruokaseuraksi. Niinpä poikkesimme intialaiseen, jossa saimme maittavan ja juuri sopivan mausteisen aterian. Ateria oli yleiseen hintatasoon nähden vähän kalliimpi (noin 7 euroa), mutta täysin hintansa veroinen. Illemmasta H houkutteli minut vielä maistamaan paikallista herkkua Banana Pancakea, joka on siis lettu, jonka sisässä on banaaninpaloja ja päälle levitetään erilaisia kastikkeita ym. Hintaa tuolla taisi olla taas jotain 75 sentin luokaa ja jo puolikkaalla tuollaisella sai makeanhimon taltutettua täysin!


Suureksi ilokseni, Pattayan keskustassa oli vielä paljon jouluvaloja, joita tietysti innostuin kuvailemaan vähän liikaa. Tonne Aloha ravintolaan haluan kyllä mennä vielä joku kerta syömään, näytti niin kivalta. Keskustakierroksella sain melko hyvän käsityksen ainakin ostosmahdollisuuksista, joita on valtavasti. Pelkään, että kun aloitan kunnolla shoppaamisen, sitä on ehkä mahdoton lopettaa! Joten, jos joku haluaa ottaa äkkilähdön tänne, niin ilmoittele, että saan tungettua laukkusi täyteen ostoksiani :D


Eilen asuntooni vaihdettiin kokonaan uusi wc-pönttö, joka toimii ainakin vielä kuin unelma. Sen jälkeen uskalsin vihdoin purkaa kunnolla kamatkin, kun asunnonvaihto ei enää ole todennäköinen. Pikku hiljaa tämä asunto alkaa jo tuntua edes jonkinlaiselta kodilta. Pahimmat palamiset ovat myös tasaantuneet, mutta flunssa sinnittelee vielä sitkeästi. Jospa siitäkin pääsisin nyt loppuviikosta eroon. Unirytmi on vielä täysin sekaisin, valvon vielä kahdenkin aikaa syöden karkkia, mutta eiköhän sekin vielä tasaannu.
 
Ollaan yritetty tehdä H:n kanssa joka päivä jonkinlainen lenkki ja eilen innostuin tekemään pienen kotijumpan. Pakko yrittää skarpata edes liikunnan suhteen, kun herkullista ruokaa on vaan syötävä joka paikassa. En oikeesti haluisi tulla täältä 10 kiloa painavampana pois, mutta paljon se kyllä vaatii, ettei niin käy! Facebookin mainostuskin ennustaa jo tulevaisuuteni, kun viime aikoina sieltä on tullut vaan XL-vaatemainoksia :D

Juuri tulin suomalaisten saunaillasta, jossa viihdyin tällä kertaa pidempää kuin viimeksi. Oltiin H:n kanssa kassaneiteinä, kaikkeen sitä joutuukin opetusharjoittelun siivellä :P Oli ihan kivaa ja keskikaljottelijatkin olivat suurin osa ihan mukavaa sakkia, mutta ei tosta silti tarttis viikottaista tapaa tulla. Tälläkään kertaa en viitsinyt itse saunoa, kun palamiskohdat ovat vielä vähän arkoja. Jos joku toinen kerta sitten.

Yritän taas kirjoitella loppuviikosta, kun on uutta raportoitavaa. Alustavissa suunnitelmissa on ainakin kävely Big Buddhalle ja käynti suurilla viikonloppumarkkinoilla. Ai niin, vitsi miten hienoa, että pikkuleijonat hoitivat kullan kotiin, harmittaa kyllä, etten päässyt itse matsia näkemään. Toivottavasti isotkin jellonat ottavat mallia poikasista ja kahmivat olympia- ja MM-kullat taskuunsa. HYVÄ SUOMI!!!

Pattaya kiittää ja kuittaa :)

P.S En sitten oikeasti ole itserakas ja antanut tarkoituksella tota jotain googlen +1:stä. Painoin sitä vahingossa, kun halusin jakaa postauksen facebookiin, enkä osaa ottaa sitä pois :D Help!

7 kommenttia:

  1. Olet ehtinyt kokea aika paljon muutamassa päivässä! :) Pääsin hyvin tunnelmaan kiinni, siulla on jotenkin niin elämänmakuinen ja selkeä tyyli kirjoittaa, Hyvä, että se vessahommakin järjestyi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, vauhti on ollut aika hurjaa, mutta ainakin vielä olen pysynyt menossa mukana. Uudet kokemukset kun ovat kuitenkin ehdottomasti se paras osa matkustusta :) Kiva, jos tunnelma välittyy, ainakin yritän parhaani siinä! Oli kyl suuri helpotus tuo vessahomma, pelkäsin koko ajan, et saan jonkun vatsataudin, eikä mul oo omaa vessaa, mut onneks lopulta järjesty :D

      Poista
    2. Niinpä, uusi opettaa ja kasvattaa :) Joo ei kyllä ois kivaa olla vatsataudissa rikkinäisen vessan kanssa.. :D

      Poista
  2. Kiva taas kun kirjotit! Sun juttuja lukemalla pääsee itsekin seikkailunmakuun, vaikka onkin sellainen olo vielä, että en ole lähdössä pitkään aikaan minnekään. Pattaya näyttää paljon viihtyisämmältä paikalta kun oletin. Harjoittelu onkin varmaan tosi kehittävä kokemus kun joutuu joustamaan niin moneen suuntaan ja opettamaan vähän kaiken ikäisiä. Siellä on kanssa paljon enemmän oppilaita kun odotin. Sä olet mun skype kaverina, mutta ehkä sä et ole koskaan hyväksynyt mua kaveriksi =/. Voitaisiin pitää skypetreffit vaikka lauantaina tai sunnuntaina mun töiden jälkeen jos sulle sopii. Olen yhteydessä Camillaan niin voitaisiin kaikki jutella =)

    P.S Mulla on gradu valmiina tämän viikon loppuun mennessä. Mitä useammalle kerron sitä isommat paineet mulla on oikeasti saada jotain aikaiseksi =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä siihen sunkaan lähtöön enää pitkä aika ole, mut kiva et pääset reissutunnelmiin jo tätä kautta :) Pattaya on ollut kyl monella tapaa todella positiivinen yllätys, vaik en mä tänne siltikään tulis varmaan vaan lomalle. Tietty kuviakin tulee otettua kaikista siisteistä asioista, eikä roskakasoista ym. Tarkoitus olis kyl jossain vaiheessa kirjoitella niistä paikan varjopuolistakin. Uskon kyl itekin, et tuun saamaan tosta harjottelusta paljon irti, kun pääsee tekemään niin monipuolisesti hommia.

      Nyt säkin oot taas mun Skypessä, toivottavasti et taas häviä! Toi sunnuntai sopis mulle paremmin. Monelta pääset töistä? Toivottavast netti toimis silloin kunnolla, kun toiminut aika vaihtelevasti, mut yritetään ainakin :)

      Loistavaa toi gradujuttu, kyl sä pystyt siihen :) Tsemppiä kovasti ja juhlitaan sitäkin sit Skypessä :D

      Poista
  3. Huippua että löysin sun blogin! Olen itse lähdössä samaiseen paikkaan työharjoitteluun marraskuussa. Oon niin innoissani että oon suunnitellu jo kaikkea mahdollista ja mahdotonta reissulle! :D Jos sulla on aikaa, niin haluisitko sähköpostilla laittaa omasta budjetistasi ja ylipäätänsä reissusta jotain pikku kertomusta? Ja siks sähköpostilla, koska en kuitenkaan muistais tulla täältä sitä vastausta etsimään :'D
    eliinak@windowslive.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että löysit blogini :) otan sinuun yhteyttä sähköpostilla lähiaikoina!

      Poista