torstai 4. heinäkuuta 2013

9 asiaa, jotka kannattaa kokea New Yorkissa

Koska New Yorkissa kirjoittamani postaukset vähän räjähtivät käsiin, halusin vielä tehdä yhden koonnin reissun parhaista paloista. Ajattelin valita vain muutaman kohokohdan, mutta valinnanvaikeus kasvoi niin suureksi, että jouduin laajentamaan listaani. Olen yrittänyt kerätä myös hyödyllisiä tietoja jokaisesta asiasta, jotta kirjoituksesta olisi mahdollisimman paljon käytännön hyötyä teille lukijoille. Asiat eivät ole mitenkään parhausjärjestyksessä, koska se olisi ollut täysin mahdoton tehtävä. Toivottavasti tästä listasta on jollekin tulevalle New Yorkin matkaajalle iloa. 

1. Empire State Building
 
Yksi New Yorkin suosituimmista nähtävyyksistä, eikä suotta. Upea sisältä ja ulkoa, mutta kaikista paras anti avautuu näköalatasanteelta yli New Yorkin. Näkymät olivat mielestäni huumaavat jo 86. kerroksesta, joten uskon ylemmän tasanteen olevan vain rahastusta, josta on turha maksaa itseään kipeäksi. Hintaa perustasolle tulee 25$ eli noin 18 euroa ja ylemmälle halvimmillaankin 42$ eli noin 30 euroa. Jos on New Yorkissa useampia päiviä ja tietää kiertävänsä useita nähtävyyksiä ja museoita, kannattaa satsata New York City Passiin, jolloin säästää rahaa ja aikaa, koska ei tarvitse jonottaa nähtävyyksien lippukassoilla erikseen. Vierailu kannattaa sijoittaa alkulomaan, jolloin jaksaa vielä aikaerosta johtuen nousta pirteänä aikaisin aamusta. Itse suuntasimme Empire State Buildingille heti aamusta hieman ennen kahdeksaa, jolloin se avautui. Silloin emme joutuneet juurikaan jonottamaan ja pääsimme ripeästi jatkamaan päivää muihin nähtävyyksiin.


2. Rockefeller Center ja Top of the Rock

Kuten Empire State Buildingistakin myös Rockefeller Centeriin kuuluvasta korkeimmasta GE Buildingin Top of the Rock näköalatasanteelta avautuvat huikeat näkymät ympäri kaupunkia. Näköalatasanteita on useampi kerroksissa 67-70, itse meinasimme vahingossa lähteä alas jo ensimmäisen tasanteen jälkeen, mutta onneksi huomasimme ylemmäs johtavat portaat. Ylin tasanteista on rakennuksen keskellä, ilman pleksejä tai muita kaiteita, josta näkymät ovat henkeäsalpaavan kauniit. Jos käyt molemmissa New Yorkin suosituimmissa pilvenpiirtäjissä, kannattaa täällä ehdottomasti käydä illalla, kun koko kaupunki on täydessä valoloistossaan. Rockefeller Center on useista rakennuksista ja aukioista koostuva kokonaisuus, jossa riittää paljon muutakin ihmeteltävää. Hintaa Top of the Rock vierailulle tulee 27$ eli noin 19 euroa. City Passiin kuuluu vaihtoehtoisina käynteinä joko tämä tai Guggenheim museo, joista omien kokemusten mukaan suosittelisin tätä.



3. Central Park

Central Park on ehdottomasti New Yorkin sydän. Uskomaton vehreys, keskellä betoniviidakkoa ja pilvenpiirtäjien saartoa, on yksinkertaisesti kaunista. Itse kävimme puistossa sunnuntaina, jolloin puisto oli pyhitetty pelkästään jalankulkijoille ja pyöräilijöille ja autoilla ajo oli kiellettyä. Kaupungin keskellä Central Park on seesteinen keidas, jossa unohtuu kaikki ympäröivä kiire, tungos ja hälinä. Koirat juoksevat vapaina pitkin jättimäisiä nurmikenttiä, lapset pelaavat vanhempineen baseballia ja vehreys ympäröi kaikkialla. Upeat istutukset, vanhat puut, useat lammet sekä kauniit rakennukset ja sillat muodostavat ihanan kokonaisuuden, jossa voisi vaellella loputtomiin. Paras tapa nauttia Central Parkista onkin vain kävellä päämäärättömästi ympäri sen erilaisia maisemia, istahtaa välillä penkille seuraamaan paikallisten viikonlopunviettoa ja nauttia puiston tunnelmasta ja kiireettömyydestä.



4. Circle Line -risteily

Koska saari, jossa Vapaudenpatsas on, kärsi pahoin Sandy-myrskystä, meillä ei ollut mahdollisuutta vierailla itse patsaassa. City Passin toisena vaihtoehtona tälle oli Circle Line -risteily ympäri Manhattania. Luulen, että risteily antoi lopulta paljon enemmän kuin pelkkä saarivierailu olisi antanut. Jälleen kerran meillä kävi hyvä tuuri jonottamisen suhteen. Lähdimme riskillä viimetingassa kohti satamaa ja onneksemme kerkesimme jo aikaisempaan ristelyyn, joka oli juuri lähdössä. Emme joutuneet jonottamaan ollenkaan ja pääsimme heti laivaan. Välillä riskikin siis kannattaa! Päivä oli upean aurinkoinen ja kannelta oli loistavat näkymät ympäri Manhattania ja sen ympäristöä. Laiva kulki myös aivan Vapaudenpatsaan vierestä sekä kolmen Manhattanille johtavan sillan ali. Risteily antoi hyvän kokonaiskuvan Manhattanista ympäristöineen ja oli mukava tapa viettää päivää. Se kestää noin kaksi tuntia ja maksaa 35$ eli noin 25 euroa ilman City Passia. Mukaan risteilylle kannattaa ottaa ymmärrystä yli-innokkaita turisteja kohtaan ja paljon aurinkorasvaa.



5. American Museum of Natural History

Ei kannata luulla, että luonnontieteellinen museo olisi vain lapsia varten. Minulle se oli ainakin yksi mielenkiintoisimmista New Yorkin nähtävyyksistä. Museo on täynnä toinen toistaan upeampia eläinasetelmia maailman jokaisesta kolkasta, valtavia dinosaurusten luurankoja sekä mielenkiintoisia maailmankaikkeuden ja ihmisen historiaan liittyviä teoksia. Museossa kävellessä voi oikeasti kuvitella sen heräävän eloon öisin, ihan niin kuin Night at the Museum elokuvassa! Liput museoon maksavat halvimmillaan 19$ eli noin 15 euroa, mutta tämäkin nähtävyys sisältyy City Passiin.


6. The Metropolitan Museum of Art

Jos olet New Yorkissa vain vähän aikaa, kannataa taidemuseokäynnit tiivistää yhteen, nimittäin MET:iin. Sinne on koottuna taidetta joka puolelta maailmaa tuhansien vuosien ajalta ja koko valtava rakennus upeine näyttelysaleineen on jo itsessään taideteos. MET:stä löytyy jokaiselle jotakin, on veistoksia, tauluja, arkkitehtuuria, käsitöitä, pienesineitä ja vaikka mitä muuta. Museoon on helppo hukkua vaikka kuinka pitkäksi aikaa, joten jos aikataulu on kiireinen kannattaa valita vain muutama osasto tai teos, jotka haluaa käydä katsomassa. Meillä oli onneksi aikaa enemmän, joten pystyimme kiertämään koko museon haahuillen osastolta toiselle. Kannattaa myös ehdottomasti vierailla MET:in kattoterassilla, josta aukeaa huikeat näkymät yli Central Parkin kohti pilvenpiirtäjärivistöjä. Hintaa MET -käynnille ilman City Passia tulee 25$ eli noin 18 euroa.


7. Ruoka

Harvoilla matkoilla olen nauttinut niin paljon ruuasta kuin New Yorkissa. Ravintolatarjonta on uskomattoman laaja ja ruokaa löytyy jokaisesta maailmankolkasta. Parasta kuitenkin oli, että kerrankin sai hyvällä omalla tunnolla syödä roskaruokaa, koska se on Amerikan kansallisruoka :D Niinpä viikon ruokalistaan mahtui tietysti hampurilaisia, ranskalaisia, bageleita ja pizzoja, mutta myös herkullista thaimaalaista ruokaa, sushia, äyriäisiä ja pihvejä. Makeanhimon taltuttivat taas donitsit, cupcaket, pirtelöt ja jäätelöt. Syöminen on Suomeen verrattuna edullisempaa ja jokaisesta kadunkulmasta löytyy ravintoloita, kahviloita ja pieniä kauppoja, joissa voi taltuttaa nälkänsä. New Yorkissa ei tosiaan kannata jäädä vain yhden ravintolan kanta-asiakkaaksi, vaan lähteä rohkeasti kokeilemaan upeita makuelämyksiä.


8. The Lion King -musikaali

Minulle, ikuiselle Disney-fanille, The Lion King Broadwaylla oli tietysti unelmien täyttymys, mutta uskon että jokainen kokee unohtumattoman kokemuksen tuon huikean musikaalin parissa. Vaikka liput esitykseen ovat kalliita, suosittelen silti sijoittamaan niihin. Itse en ole yksinkertaisesti koskaan nähnyt teatterin lavalla mitään vastaavaa. Koko esitystä, pukuja, maskeja, lavasteita, näyttelijöitä ja lauluja kuvaa yksi sana: UPEA! Myös vanhempani olivat erittäin vaikuttuneita esityksestä, joten mielipide ei ole vain yhden disneyhullun ;D Liput hankimme jo ennen matkaa, koska emme halunneet ottaa riskiä, ettei paikkoja enää olisikaan. Paikanpäällä liput ovat varmaankin hieman edullisemmat, jos on valmis ottamaan riskin.

Tästä voi katsella esimakua musikaalista, upea aloitusnumero Circle of Life.

P.S Jos haluat musikaalista jonkin muiston, mutta et ole valmis pulittamaan itseäsi kipeäksi, kannattaa väliajalla suunnata juomakojulle. Siellä myydään ihanaa jäähilejuomaa näppärässä Lion King -muovimukissa ja se maksoi vain 7$.


9. Kaupat

New Yorkin kaupat tarjoavat jokaiselle jotakin. Luksumerkkien ystävälle se on taivas lukuisine merkkiliikkeineen ja hurjine tarjouksineen. Myös meitä pienemmän budjetin omaavia hellitään New Yorkissa, kaupunki on pullollaan toinen toistaan ihanampia ja edullisempia vaate-, kenkä- ja korukauppoja. Ainoa ongelma onkin, että kun päätyy ostamaan jotain, tulee seuraavan kulman takaa vastaan jotain vielä ihanampaa ja halvempaa. Jos etsii merkkituotteita suurilla alennusprosenteilla kannattaa ehdottomasti suunnata Century 21:een. New Yorkin valtavat tavaratalot ovat itsessään näkemisen arvoisia, mutta itse viihdyin paremmin pienemmissä kaupoissa, joissa oli enemmän tilaa kulkea, lyhyemmät jonot ja halvemmat hinnat.


+ 1 Yleinen fiilistely

Oli vielä pakko lisätä yksi abstraktimpi asia listalle. New Yorkissa on mielestäni ainutlaatuinen tunnelma, joka huumasi ainakin minut. Yleensä inhoan suuria ihmismassoja, liikenneruuhkia, hälyä ja kiirettä. New Yorkiin ne vain jotenkin tuntuivat kuuluvan täysin luonnollisena asiana, josta alkoi melkein nauttia. Se on myös kaupunki täynnä kontrasteja ja kulttuurien pyörremyrsky, jossa on vaikea erottaa turistia paikallisesta. Myös paikalliset ihmiset ovat oma lukunsa. Matkalla kohtasin muun muassa kaupassa huonointa asiakaspalvelua, jota olen koskaan saanut ja taas toisaalta sain useaan otteeseen sponttaaneita kehuja vaatteistani ja koruistani täysin tuntemattomilta ihmisiltä keskellä kiireistä ihmisvilinää. Joka tapauksessa tunnelma ja ihmiset New Yorkin kaduilla ovat ainutlaatuisia ja siitä kannattaa ottaa kaikki irti. Reissun jälkeen todella uskon, että New York on paikka, jossa kaikki on mahdollista. Niin hyvässä kuin pahassa.

2 kommenttia:

  1. Mahtava on matkasi ollut !. Kiitti hyvistä ja sekeästi kerrotuista vinkeistäsi. Ymmärrän hyvin, että Guggenheim museo hävisi Top of The Rockille koska museossa oli matkasi aikana vain pieni osa näyttelytilasta avoinna ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi :) Matka oli kyllä ikimuistoinen ja New York kerrassaan upea matkakohde. Hienoa, jos vinkeistäni on apua. Varmasti Guggenheimkin näkemisen arvoinen kohde, mutta tällä matkalla Top of The Rock vei sattuneista syistä voiton. Pitäähän sitä jäädä jotain kierrettävää vielä ensi kertaankin :)

      Poista