torstai 12. marraskuuta 2020

Syysretki Vanhankaupunginkoskelle ja Lammassaareen

Ainakin yksi hyvä asia, minkä koronatilanne on tuonut omaan elämääni, on erilaisiin paikkoihin tutustuminen ihan omassa kotikaupungissa. Jotenkin sitä aiemmin eli aina lomasta lomaan, eikä arkena oikein jaksanut tehdä paljon mitään. Lomalla tuli lähes aina tehtyä joku ulkomaanmatka, minkä jälkeen arki taas imaisi mukanaan. Nyt, kun oma elämä ei ole ollut työelämän aikatauluihin sidottu eivätkä ulkomaanreissut ole olleet mahdollisia, on ollut aikaa ja energiaa tutustua Helsinkiin laajemmin.

Yksi kivoimmista paikoista, jossa kävimme tänä syksynä perheretkellä oli Vanhankaupunginkoski ja sen lähistöllä sijaitseva Lammassaari. Samalla kävimme myös Tekniikanmuseossa. Itse olin noissa kaikissa paikoissa ensimmäistä kertaa. Hävettää oikein, miten vähän olen nähnyt Helsinkiä, kun aina vain tulee pyörittyä samoissa tutuissa paikoissa.

 

Kävelyreitti Lammassaareen lähtee Pornaistenniemeltä, jonka lähellä on iso parkkialue. Lammassaareen johtaa leveät pitkospuut läpi kosteikkoalueen, joka on ilmeisen hyvää lintubongausaluetta. Lammassaari on pienehkö saari ja sen kiertää nopeasti. Kävelimme rantoja pitkin lintutornille, josta jatkoimme matkaa Pohjolan Pirtille.

Palatessamme Lammassaaresta poikkesimme Verkatehtaan puistoon toiselle puolelle Vanhankaupunginkosken suvantoa. Kävelimme Vantaanjoen rantaa pitkin Voimalamuseolle, jossa on useita kauniita voimalarakennuksia.Tuntuu ihan uskomattomalta, että tuonne Vantaanjoen suulle Kustaa Vaasa perusti  vuonna 1550 Helsingin kaupungin. Aika paljon on kaupunki laajentunut niiden aikojen jälkeen.

Vanhat rakennukset yhdistettynä veden kohinaan ja ruskan väriloistoon olivat uskomattoman kauniita. Patosiltaa pitkin kuljimme Kuninkaankartanonsaarelle, jossa sijaitsee myös Tekniikanmuseo.

Ennen museokierrosta kävimme lounalla ravintola Koskenrannassa, joka sijaitsee Vanhankaupunginkosken rannalla. Näkymät koskelle olivat ihan mielettömät puiden hehkuessa keltaisen ja oranssin sävyissä.



Vatsat täynnä lähdimme tutustumaan Tekniikanmuseoon, jonka rakennuksissa sijaitsi Suomen ensimmäinen vesilaitos vuodesta 1876 aina 1960-luvun loppupuolelle asti. Museossa esitellään Suomen tekniikan ja teollistumisen historiaa mielenkiintoisella tavalla. Yläkerrassa on lapsille ja lapsenmielisille suunnattu toiminnallinen osasto ja alakerrassa sitten varsinainen päänäyttely. Lippuhinta on aikuiselle 10 euroa ja museoon pääsee myös Museokortilla, jota olen itse vinguttanut ahkerasti sen hankittuani. Etenkin pääkaupunkiseudulla on ihan valtava määrä kiinnostavia museoista, jotka ovat ihan parhaita retkikohteita etenkin nyt syksyn harmaudessa.




Helsinki kyllä jaksaa yllättää monipuolisuudellaan. Saas nähdä, mitä kaikkea mielenkiintoista vielä kotikaupungistani oikein löydänkään. Onko sinulla suosituksia kivoista retkikohteista tai museoista Helsingissä? :)

2 kommenttia:

  1. Helsinki on todella kiehtova ja me ollaan ihan murto-osa vasta nähty. 😊😅 Todella mukava reissu ollut teillä taas. 🥰

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ihan sama juttu, vaikka olen Helsingistä kotoisin. Täällä kyllä riittää nähtävää! :)

      Poista