torstai 27. elokuuta 2015

5 vinkkiä Prahaan

Koska Prahapostaukset ovat kautta aikojen blogini luetuimpia, ajattelin koota vielä pikaisen vinkkilistan, mitä Prahassa kannattaa ainakin kokea. Itse olen ollut Prahassa vain kesäaikaan, mutta voisin kuvitella, että se on todella tunnelmallinen kaupunki myös syksymmällä. Ainakin Norwegian lentää Prahaan edullisesti ympäri vuoden, mutta myös muilta yhtiöiltä saattaa löytää hyviä tarjouksia. Pienemmälle budjetille voin ehdottomasi suositella majoitusvaihtoehdoksi ihanaa Florentina Boatia, jonka sijainti on mitä parhain.
 
1. Vanhan kaupungin keskusaukio
 
Aukio on täynnä turisteja, mutta se kannattaa silti käydä katsastamassa. Sen laidoilla on useita kauniita rakennuksia ja kirkkoja. Kuuluisin niistä on raatihuone, jonka astronomista kelloa turistit parveilevat katsomaan tasatunnein. Silloin (puiset?) 12 apostolia kävelevät ulos luukusta, luuranko soittaa kelloja ja kukko räpyttelee ja kiekaisee esityksen lopuksi.


Aukiolla kannattaa käydä myös ilta-aikaan, jolloin kauniisti valaistut rakennukset näyttäytyvät ihan uudessa valossa. Aukiolla sijaitsee myös useita ylihinnoiteltuja ravintoloita, joihin voi istahtaa levähtämään. Kun keskusaukion hälinä alkaa kyllästyttää, kannattaa poiketa pienemmille sivukaduille, joista löytyy myös kauniita rakennuksia, kiinnostavia putiikkeja ja tunnelmallisia kuppiloita. Vanhasta kaupungista on myös kävelymatka modernin keskustan aukiolle, josta löytyy valtava määrä kauppoja ja ravintoloita.
 
2. Vltava-joki
 
Valtava Vltava-joki kulkee halki Prahan keskustan ja tuo sinne omanlaisen tunnelman. Vaikka et yöpyisikään laivassa sen varrella, kannattaa joki käydä ehdottomasti katsastamassa. Joen kuuluisin nähtävyys on Kaarlensilta, joka on täynnä pyhimysten patsaita. Joella kulkee myös paljon erilaisia laivoja, joille voi ostaa päivä- tai iltaristeilyjä. 
 

3. Prahan linna

Prahan linna on siitä ihmeellinen, ettei sitä oikein edes tajua linnaksi, koska se koostuu niin monesta osasta. Linnoituksen pinta-ala on yli seitsemän hehtaaria, jonne mahtuu monenlaista mielenkiintoista rakennusta. Sen alueella sijaitsee myös upea Pyhän Vituksen (naurattaa aina :D) katedraali, jota kannattaa käydä ihastelemassa myös sisältä. Linnalta aukea hienot maisemat yli punakattoisen Prahan.
 

Jos haluaa kuntoilua lomaansa, kannattaa ehdottomasti kävellä vanhasta kaupungista linnalle ja takaisin. Matkan varrella on paljon kauniita taloja ja upea Wallensteinin palatsi, joka on nykyään Tšekin senaatin käytössä. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei onnistu hukkaamaan maailman suurinta muinaislinnoitusta näkyvistään, kuten me onnistuimme tekemään :D
 
4. Petrinin kukkula
 
Jos kaipaa lomallensa lisää liikuntaa, upeita maisemia ja vähemmän väentungosta, kannattaa suunnata kohti Petrinin kukkulaa. Kukkulan huipulle pääsee myös edullisella hissillä, joten käveleminenkään ei ole pakollista. Me menimme kukkulalle hissillä ja kävelimme alas sen mutkittelevia teitä pitkin.
 

Petrinin kukkulalla on paljon kauniita rakennuksia ja istutuksia ja sieltä löytyy myös mini-Eiffel. Kukkulalta näkee laajasti Prahaa ja vehreät puut varjostavat teitä ihanasti hellekeleillä. Välillä voi levähtää kahviloissa tai kukkulan suurilla nurmikkoalueilla.
 
5. Edulliset hinnat
 
Prahassa melkein kaikki on huomattavasti edullisempaa kuin Suomessa ja siitä kannattaa ehdottomasti nauttia matkan aikana. Keskusta-alue on täynnä kauppoja aina ketjuliikkeistä pieniin putiikkeihin ja torikojuihin. Itse olen ostanut reissultani paljon vaatteita, kenkiä, käsitöitä yms.
 

Myös syöminen ja juominen on Prahassa naurettavan halpaa, etenkin jos malttaa poiketa vähän sivummalle turistivilinästä. Tšekkiläiset ruuat ovat hyviä ja täyttäviä ja jokaiseen makuun löytyy varmasti jotakin. Myös olut kuuluu oleellisena osana tšekkiläisyyteen, vaikka itse en sitä harrastakaan.
 
+1 vinkki Prahan ulkopuolella
Kutná Horan luukirkko
 
Jos aikaa on enemmän, kannattaa tehdä päivämatka Kutná Horaan, jossa sijaitsee pieni, mutta sitäkin mielenkiintoisempi Sedlecin luukirkko. Junamatka kestää vajaan tunnin ja samalla pääsee näkemään vähän Tšekin maaseutua. Juna-asemalta on noin kilometrin kävelymatka kirkolle. 
 
 
Kirkossa säilytettään 40 000 ihmisen luita, jotka Frantisek Rint järjesteli nykyiseen malliinsa 1800-luvun loppupuolella. Hän rakensi niistä muun muassa kattokruunun, vaakunan, kastemaljoja ja muuta koristusta kappeliin. Vierailu kappelissa on mielenkiintoinen ja vähän karmivakin kokemus.
 
Sellaisia vinkkejä ihanaan Prahaan. Nyt täytyy lähteä valmistautumaan suureen koitokseen,  kun sain äkillisen kutsun RunFest tapahtumaan. Joudun vuosien tauon jälkeen lenkkipolulle juoksemaan 4,2 kilometriä. Saa nähdä, tulenko maaliin yhtenä vai kymmenenä kappaleena :D
 
Hyvää loppuviikkoa kaikille!

2 kommenttia:

  1. Hei! Lisäisin listaan vielä Pinkasin synagogan, jonka seinille on kirjoitettu yli 70 000 natsien murhaaman juutalaisen nimi, syntymäaika ja kuolinaika. Todella liikuttava paikka!
    Ja lisäksi synagogan yläkerrassa on kokoelma keskitysleirin lasten piirroksia, jos ei vielä ole tarpeeksi kyynelissä.
    t. Tiina

    tiinanpatikointi.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä vinkistä :) täytyy käydä katsastamassa sitten seuraavalla kerralla.

      Poista