tiistai 20. lokakuuta 2020

Turistina Helsingissä: Syksyinen Suomenlinna

Meidän uusi arki on alkunut rullata mukavasti, kun minä olen palannut opintojeni äärelle miehen ottaessa päävastuun Aarnin hoitamisesta. Tämä syksy mennään vielä opintojen suhteen aika rennolla aikatululla, mikä on mahdollistanut meille vähintään yhden perheretkipäivän arkena. Siitä on tullut kiva yhteinen juttu ja olemme saaneet nauttia mahtavista syysilmoista, ruskasta ja pääkaupunkiseudun kiinnostavista retkikohteista.

 

Lokakuun alussa lähdimme kohti Suomenlinnaa, joka on perinteinen kesäretkikohde. Itse kyllä ihastuin siihen nyt syksyllä ehkä vielä enemmän. Ruskan värjäämät puut ja puistot yhdistettyinä vanhoihin rakennusiin, linnanmuureihin ja upeisiin merimaisemiin, oli jotain niin kaunista. Ja parasta oli tietysti se, että noista ihanista näkymistä sai nauttia lähes täysin omassa rauhassa lokakuisena perjantaina.





Ennen lautalle menoa teimme pienen kävelyn Senaatintorin ja Katajanokan maisemissa, jonka aikana Aarni nukahti ensimmäisille päiväunilleen. Tänä vuonna olen käynyt niin vähän Helsingin keskustassa, että sekin on alkanut tuntua arjen piristykseltä. Tuomiokirkkoa ja Uspenskin katedraalia voisin ihastella loputtomiin. Myös Pohjoisranta ja Katajanokka ovat niin upeita vanhoine taloineen. 




Jo pelkkä lauttamatka Suomenlinnaan on oikea elämys. Me kuljimme HSL:n lautalla, jossa oli melko väljää perjantaisena aamupäivänä. Jäimme kuitenkin varuiksi ulkotiloihin, josta on myös parhaat näkymät. Aarni nukkui vielä koko 15 minuutin lauttamatka meidän ihastellessa miehen kanssa saaristoa ja loittonevaa keskustaa.




Saavuttuamme Suomenlinnaa lähdimme kävelemään Ison Mustasaaren läpi kohti Susisaaressa sijaitsevaa ravintola Adlerfeltia, jossa nautimme maukasta lounasta. Syömisen jälkeen leikimme hetken aikaa leikkipuistossa, kunnes pakkasimme Aarnin kantorinkkaan ja lähdimme kiertämään Susisaarta ja Kustaanmiekkaa.




Ruskan värit olivat upeassa loistossaan ja puut hehkuivat keltaisen, oranssin ja punaisen sävyissä. Kuljimme aika päättömästi pitki tunneleita, rantapolkuja ja puistikoita. Oli niin mahtavaa saada kulkea aivan omassa rauhassa, kun kesäisin Suomenlinna on täynnä piknikporukoita ja turistiryhmiä. Nyt ehti rauhassa ihastella saarien upeita rakennuksia ja yksityiskohtia.




Kävelimme myös Piper-puistoon, jossa en ollutkaan käynyt koskaan kunnolla. Puisto oli todella tunnelmallinen ja kätki sisäänsä myös pienen lammen. Puistosta jatkoimme matkaa Kustaanmiekkaan, joka on kyllä ehdottomasti yksi Suomenlinnan hienoimmista osista.




Kuljimme Kustaanmiekan valleja pitkin ja juuri sattumalta Viking Linen laiva ajoi läpi Kustaanmiekansalmesta. Näky oli keiltämättä aika hurja, kun laivalla oli vauhtia melko paljon ja salmi puolestaan todella kapea. Kustaanmiekan muurien aukoista avautuivat kauniit näkymät auringossa kimaltelevalle merelle ja Vallisaaren ruskaloistoon.




Seuraavaksi lähdimme seikkailemaan Kustaanmiekan tunneleihin, joissa en ollut koskaan aiemmin käynyt. Tunnelisto oli yllättävän pitkä ja sen katto muistutti ihan tippukiviluolaa. Välillä tunneleissa oli niin pimeää, ettei eteensä nähnyt ilman taskulampun valoa. Todella jännitäviä ja kiehtovia paikkoja.




Lopulta tuli aika palata takaisin lauttarantaan, vaikka Suomenlinnassa olisi helposti saanut kulutettua vaikka monta päivää. Sinne voi palata aina uudelleen, koska joka kerta sieltä löytää jotain uutta. Suomenlinna on kyllä niin upean ainutlaatuinen kohde, jossa unohtaa välillä täysin olevansa Suomessa.

Oletko sinä vieraillut Suomenlinnassa? :) 

2 kommenttia:

  1. Muutamia kertoja on kesä aikaan tullut käytyä. Ja on kyllä todella upea paikka. 🥰

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomenlinna on kyllä upea jokaisena vuodenaikana <3

      Poista