torstai 31. joulukuuta 2015

Hyvä kiertoon: Suomen Sotaveteraanit

Jos kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan, olen nyt nautiskelemassa Malediivien lämmöstä ja turkoosista vesistä. Vuoden viimeiselle hyväntekeväisyyskohteelle annoin lahjoitukseni jo etukäteen, koska oletettavasti en pysty ihan kauheasti shoppailemaan palmujen alla. 

Vuoden aikana olen halunnut nostaa esille 12 itselleni tärkeää hyväntekeväisyys- ja avustusjärjestöä, joiden korvaamatonta työtä olen halunnut tukea. Nyt vuoden viimeisenä päivänä haluan tukea henkilöitä, joita ilman minulla ei olisi mahdollisuutta elää tällaista elämää ja avustaa heikommassa asemassa olevia. Joita ilman Suomi saattaisi edelleen olla avustuksen kohde, ei auttaja. Ja joiden periksiantamattomuuden ja rohkeuden takia saamme elää itsenäisessä Suomessa.

En pysty sanoin kuvaamaan sitä kunnioitusta ja kiitollisuutta, mitä tunnen sotaveteraaneja kohtaan. Mielestäni on hirveää, että he joutuvat todistamaan nyky-Suomen tilannetta, jossa suomalaiset ovat kääntyneet toinen toistansa vastaan ja valittavat mitä turhimmista asioista. On myös surullista, ettei Suomi pysty tarjoamaan heille arvokasta vanhuutta omassa kodissaan, vaan sen tukemiseksi tarvitaan erillisiä hyväntekeväisyysjärjestöjä. 

Kuva: Wikipedia

Joulukuussa ostin tavaroita vain muille, en itselleni, joten voin olla tyytyväinen loppuvuoden ostosuorituksiini. On ollut opettavaista kiinniittää erityistä huomiota kulutukseensa koko vuoden ajan. Mitään tarkkoja laskelmia en ole tehnyt, kuinka paljon minulla on jäänyt rahaa säästöön edellisiin vuosiin verrattuna, mutta taloudellinen tilanteeni ei ole koskaan ollut niin hyvä kuin se on nyt. 

Olen oppinut miettimään paljon tarkemmin jokaisen tavaran tai vaatteen kohdalla, tarvitsenko sitä todella ja onko sille käyttöä. Samalla olen huomannut, miten paljon minulla on turhaa omaisuutta kotona, josta pitäisi päästä eroon. Toivottavasti alkuvuodesta löytyisi aikaa sen verran, että saisin laitettua ne kaikki kiertoon, joko huuto.netin tai kirpparin kautta. Vaikka en aio asettaa tulevalle vuodelle mitään vastaavanlaisia ostorajoitteita, uskon että tämä vuosi on tuonut pysyviä muutoksia kulutustottumuksiini. Tämän vuoden aikana olen huomannut, miten paljon enemmän iloa erilaiset elämykset tuottavat kuin jokin tavara tai vaate. 

Lahjoitin Sotiemme veteraanit sivuston kautta 30 euroa sotaveteraanien avustamisen tukemiseen, vaikka en tehnytkään tässä kuussa ylimääräisiä ostoksia. Mielestäni on tärkeää, että jokainen tuleva sukupolvi muistaisi nuo miehet ja naiset, jotka taistelivat Suomen puolesta. Tämän vuoden Linnan juhlien ehdottomasti liikuttavin hetki oli, kun sotaveteraanit esittivät presidenttiparille Veteraanin iltahuudon. En pysty katsomaan tätä videota kuivin silmin. Kappaleessa on niin tärkeä sanoma meille kaikille ja tuleville sukupolville.



"Hoivatkaa, kohta poissa on veljet. Muistakaa, heille kallis ol´ maa. Kertokaa lastenlapsille lauluin. Himmetä ei muistot koskaan saa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti