perjantai 31. toukokuuta 2024

5 saaristolomaa Itämerellä

Kesä tuntuu saapuneen yhdessä silmänräpäyksessä loputtoman talven jälkeen. Luonto on puhjennut upeasti kukkaan ja toukokuu on ollut täynnä kauniin aurinkoisia päiviä. Jotenkin tähän hetkeen ei tunnu kovin luontevalta kirjoitella meidän talvisesta reissusta Tukholmaa. Niinpä päätin jakaa viisi vinkkiäni saaristolomaan Itämerellä.




Monella tuntuu edelleen olevan tapana lentää Etelä-Eurooppaan kesäloman viettoon, vaikka ilmaston ja paikallisten kannalta se on jo pitkään ollut täysin kestämättömällä pohjalla. Nyt jos koskaan olisi jokaisen syytä pohtia uudemman kerran matkustustottumuksiaan kestävämpään suuntaan. Lämpöennätyksiä rikotaan vuodesta toiseen, kuivuus ja metsäpalot ovat joka kesäisiä ja vesipula on yhä suurempi etenkin etelän turistikohteissa. Onko loman onnistuminen tosiaan kiinni siitä, että lähdetään lentäen kuumuuteen vai voisiko sitä kesälomaa viettää onnistuneesti vähän lähempänäkin?




Itse olen edellisen kerran matkustanut Etelä-Eurooppaan kesäaikaan vuonna 2017. Sen jälkeen olen viettänyt aina kesälomat Suomen, Viron ja Ruotsin lähikohteista nautiskellen. Pohjoisen kesä on uskomattoman kaunis ja täällä riittää paljon hienoja kohteita koluttavaksi. 




Meidän kotimeremme, Itämeri, on täynnä kiehtovia saaria, joissa riittää kierreltävää useammallekin kesälle. Tässä tulisi siis viisi Itämeren saaristolomaa, joita suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Otsikot toimivat linkkeinä pidempiin matkakertomuksiin, jos haluat lukea kohteesta lisää.


Ahvenanmaa on yllättänyt minut pelkästään positiivisesti. Sen tunnelma on ihan omanlaisensa, vaikka Suomessa ollaankin. Ahvenanmaan lukuisissa saarissa riittää kierrettävää ja mekin olemme saaneet siitä vasta pintaraapaisun.




Maarianhamina on kaunis kesäkaupunki, jossa riittää hyvin nähtävää ja tehtävää useammalle päivälle. On puutaloja, museoita, ravintoloita, puistoja ja rantoja. Sieltä käsin on myös helppo tehdä päiväretki esimerkiksi Kastelholman linnalle. Kesällä 2021 vietimme muutamia päiviä myös Eckerössä mökkeillen, mikä oli mukavaa vaihtelua Maarianhaminalle. Varmasti palaamme Ahvenanmaalle vielä tulevinakin kesinä.





Kesällä 2022 seikkailimme Ruotsin Gotlannissa, mikä hurmasi meidät täysin. Meillä oli oma auto mukana reissumme ajan, joten ehdimme kierrellä eri puolella Itämeren suurinta saarta.




Erityisesti mieleen ovat jääneet tuosta matkasta Visbyn ihastuttavat talot ja kadut, Kneippbyn leirintäalue huvi- ja vesipuistoineen, upeat merimaisemat ja Fårön mielenkiintoiset raukit. Gotlannissa olisi helposti saanut kulutettua pidemmänkin aikaa, mutta neljässäkin päivässä ehti nähdä kiitettävän paljon.





Hailuoto on Perämeren aarre Oulun edustalla. Yövyimme siellä vuonna 2017 ja siitä muodostui meille erityisen merkittävä paikka, kun mieheni kosi minua Marjaniemen majakassa.




Hailuodon hiekkarannat ja -dyynit muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden ja saarella riittää paljon muutakin nähtävää. Marjaniemi on sympaattinen kalastajakylä ja majakassa kannattaa ehdottomasti piipahtaa. Ehdimme myös kierrellä jonkin verran Hailuodon muita rantoja, metsiä ja putiikkeja. Hailuotoon voi tehdä päiväretken Oulusta käsin, mutta suosittelen jäämään yöksi, jos siihen on mahdollisuus. Toistaiseksi kulku saarelle tehdään lautalla, mutta suunnitteilla on myös siltayhteys Hailuotoon.





Hiidenmaalla kävimme osana meidän kesän 2020 Viron road trippia ja pidimme kovasti sen tunnelmasta. Hiidenmaa on kiva yhdistelmä luontoa ja historiaa. Kulku saarelle on lautalla ja samaan matkaan kannattaa ehdottomasti yhdistää myös Haapsalu, mikä on sopivasti reitin varrella. 





Hiidenmaa on hyvin rento matkakohde ja vietimme pääasiassa aikaa sen luonnosta nauttien. Saari on erityisen hyvä kohde majakkabongailuun ja mekin katsastimme kolme majakkaa visiittimme aikana. Saaren keskuksessa Kärdlassa on tarvittavat peruspalvelut ja sieltä käsin oli helppoa kierrellä omalla autolla ympäri Hiidenmaata. Mieleen ovat jääneet majakoiden lisäksi erityisesti Sääretirpin hiekkasärkkä ja Suuremõisan kartano. 





Turun saaristo rengasteineen on upea kokonaisuus, jonne voi tehdä monenlaisia reissuja. Halutessaan voi ajella koko reitin tai viettää yksittäisellä saarella pidemmän aikaa. Me olemme ajaneet koko Saariston rengastien läpi ja sen lisäksi vietimme kesällä 2022 viikon lammaspaimenina Houtskarissa, mikä oli todella ainutlaatuinen kokemus.




Jokaisella saarella on oma tunnelmansa ja oman viehätyksensä matkailuun tuovat lyhyemmät ja pidemmät lauttamatkat saarten välillä. Rengastie on kesäisin välillä hyvinkin ruuhkainen, joten aikaa kannattaa varata hyvin sen kiertämiseen. Vaikka reitti on ajettavissa yhden päivän aikana, on sen varrella niin paljon ihania kohteita, että suosittelen kyllä yöpymään edes jossakin matkan varrella. 





Semmoisia kesäreissusuosituksia tällä kertaa. Kesästä, merestä ja rannoista voi todellakin nauttia myös lähiloman muodossa. Olivatko nämä kaikki saaristokohteet sinulle jo tuttuja entuudestaan? 

Ihanaa alkukesää kaikille! :)

2 kommenttia:

  1. Ahvenanmaa ja Turun saaristo ovat entiselle turkulaiselle varsin tuttuja. Muut paikat ovat itselläni vielä käymättä, mutta kaikki itse asiassa sellaisia, jotka ovat toivelistalla aika kärjessä. Erityisesti Gotlanti ja Hailuoto, ja ehdottomasti niin, että yövytään siellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itämerellä riittää kyllä kiinnostavia saaria kierrettäväksi. Gotlanti ja Hailuoto ovat molemmat kohteita, joissa suosittelen käymään pidemmälläkin visiitillä.

      Poista