Kesä lähestyy kovalla vauhdilla, mikä tarkoittaa monille lomaa ja reissuja. Kevät ja kesä ovat kotimaan matkailun kulta-aikaa, joten ajattelin vinkata seitsemän mielenkiintoista lähilomakohdetta, joihin on suht lyhyt matka Helsingistä käsin. Kohteet soveltuvat monenlaisille reissaajille ja ne tarjoavat niin luontoa, kulttuuria kuin historiaakin. Kaikki kohteet sopivat mielestäni hyvin niin perhe-, ystävä- kuin pariskuntalomillekin.
Itse olen käynyt näissä kaikissa paikoissa lähivuosina ja tykännyt niistä jokaisesta. Etelä-Suomessa riittää tietysti nähtävää myös suuremmissa kaupungeissa, mutta valitsin tähän listaukseen lähinnä vähän pienempiä ja ei niin tunnettuja kohteita. Jokaisen kohteen otsikko toimii linkkinä, jonka kautta pääset lukemaan matkakertomukseni kyseisestä paikasta (paitsi Tuusula, josta en ole tehnyt omaa postausta blogiin).
Hämeenlinnan Aulangolla kävimme viime syksynä perheen kanssa ruskamatkalla ja se oli siihen mitä mainion kohde. Alue on varmasti upea kaikkia vuodenaikoina, joten suosittelen sitä lämpimästi. Aulangolle on helppo saapua ainakin Helsingistä käsin ja reissuun kannattaa ehdottomasti yhdistää myös käynti jylhässä Hämeen linnassa.
Aulangolla on todella kattava ulkoilureitistö, jossa voi harrastaa monipuolisesti liikuntaa. Luonto on läsnä kaikkialla ja alueella on myös paljon kauniita, vanhoja rakennuksia. Aulangon näkötorni on juuri saneerattu ja sen huipulta aukeavat hienot näkymät kansallismaisemiin.
Aulangolla voi majoittua ainakin vuokramökeissä ja Scandic Aulangossa, jolloin matkasta voi tehdä myös kylpyläloman. Ruokailumahdollisuudet ovat Aulangolla melko rajalliset, mutta Hämeenlinnan ravintolatarjonta on lyhyen auto- tai bussimatkan päässä.
Loviisa jää monesti Porvoon jalkoihin, vaikka kaupunki on mielestäni vähintään yhtä viehättävä. Loviisasta löytyy muun muassa ihastuttavia puutaloja, merimaisemia, pieniä putiikkeja, linnoitusten rauniota ja mitä herkullisin skonssibrunssi.
Itse en ole koskaan yöpynyt Loviisassa, mutta majoitustarjontaa löytyy varmasti monelle budjetille. Sinne on myös helppo tehdä päiväretki Helsingistä käsin. Loviisan käyntiin kannattaa myös yhdistää läheinen Strömforsin ruukki, joka on ihastuttava kokonaisuus Kymijoen varrella. Myös siellä on mahdollista yöpyä.
Loviisassa suosittelen kiertelemään ainakin alakaupungin 1700-luvun puutalokortteleissa ja vanhassa kaupungissa, jotka ovat täynnä silmäkarkkia. Satamassa kannattaa myös piipahtaa ja sieltä voi kesäisin lähteä veneen kyydissä Svartholman merilinnoitukselle. Loviisan kirkko on hieno ja kaupungista löytyy myös maalinnoitusten rauniot, joihin pääsee kiertelemään ilmaiseksi. Loviisan Kappelin skonssibrunssi notkuu herkuista ja suosittelen sitä lämpimästi. Kappeli sijaitsee viihtyisässä puistossa, jossa on myös iso leikkipuisto lapsille.
Hanko on tietysti yksi suosituimmista kesäkaupungeista, mutta sen kyljessä sijaitseva Raasepori tarjoaa myös paljon mielenkiintoista nähtävää. Kuntaliitosten jälkeen Raaseporin alueelle mahtuvat niin Fiskarsin ruukkikylä, Mustion linna kuin Tammisaaren viehättävä vanhakaupunkikin. Raaseporista löytyy myös yksi Suomen keskiaikaisista linnoista sekä paljon upeaa luontoa.
Raaseporissa välimatkat ovat melko lyhyitä ja me ehdimme lapsen kanssa kierrellä kolme kohdetta yhden päiväretken aikana. Kävimme Mustion linnassa, joka on upea miljöö täynnä historiaa. Siellä on mahdollista myös majoittua. Fiskars on monelle varmasti tuttu kohde, mutta sen putiikeissa sai vierähtämään tunnin jos toisenkin. Fiskarsissa on myös monipuolinen ravintolatarjonta. Viimeisenä kävimme Raaseporin linnanraunioilla, jotka olivat kyllä raunioksi yllättävän hyvässä kunnossa. Linnan alueella on myös kahvila ja eripituisia luontopolkuja, joista kävelimme yhden.
Tammisaaressa kävin taas ystäväni kanssa Hangon päiväretken yhteydessä ja menen varmasti uudestaan. Vanha kaupunki on todella idyllinen ja Tammisaaren kirppis- ja ravintolatarjonta vaikutti hyvältä. Juuri luin uutisen siitä, että sinne on myös avattu uusi nykytaiteenmuseo Chappe, jossa täytyykin vierailla ensi kerralla.
Rauma on läntisen Suomen helmi, johon rakastuin kesällä 2018. Sitä ennen olin käynyt kaupungissa vain talvella opiskelijatapahtumissa, mutta kesäinen Rauma vei sydämeni. Rauman upea vanha kaupunki on Unescon maailmanperintökohde ja merellisessä Raumassa riittää paljon muutakin nähtävää.
Vanhan Rauman puutalokorttelit muodostavat upean miljöön, jossa jokaisen nurkan takaa löytyy jotakin uutta ihasteltavaa. Verrattuna vanhaan Porvooseen, pidän siitä, että vanha Rauma on selvästi enemmän asukkaita varten kuin pelkkiä turisteja varten. Alueelta löytyy paljon erilaisia palveluja, ei pelkästään ylihintaisia putiikkeja ja kahviloita. Itse ostin esimerkiksi lenkkarit vanhan Rauman urheilukaupasta. Kävimme Raumalla heinäkuussa Pitsiviikkojen aikana, jolloin kävijöitä oli varmasti tavallista enemmän, mutta silti saimme kuljeskella sivukaduilla aika rauhassa. Pitsiviikkojen aikana pääsee myös kurkistamaan useiden talojen ihanille sisäpihoille ja viikon aikana on monenlaista tapahtumaa.
Emme yöpyneet vanhassa Raumassa, vaan suuntasimme Poroholman leirintäalueelle. Sieltä lähdimme lautan kyydissä kohti Kylmäpihlajan majakkasaarta, joka sijaitsee Rauman edustalla. Poroholman leirintäalue vaikutti todella tasokkaalta ja siellä oli iso hiekkaranta. Kylmäpihlajan saari taas edusti karua kauneutta saaristoluontoineen. Yövyimme majakassa, mikä oli unohtumaton kokemus ja saimme ihailla upeaa auringonlaskua Itämerellä.
Someroon pääsin tutustumaan ensimmäistä kertaa vasta viime kesänä, kun sain Someron kaupungilta kutsun matkabloggaajien pressimatkalle. Vietimme kivassa porukassa toiminnantäyteiset kaksi päivää Somerolla, joka teki lähtemättömän vaikutuksen.
Somerolta löytyy jokaiselle jotakin. On upeita luontopolkuja Häntälän notkoilla, kiehtovaa kartanohistoriaa, taidenäyttelyitä, 50-luvun tylliunelmia, seikkailupuistoa, Suomen suurin kesätori ja Baddingin muistomerkkejä.
Majoituspaikoista voin suositella ainakin Härkälän kartanoa, joka on myös Someron ainoa Museokortti-kohde. Kartanomiljöö tarjoaa ihanat puitteet majoittumiselle ja kartanon nykyisten omistajien näyttelykokoelmat ovat aivan uskomattomat. Ostoksille kannattaa suunnata ainakin Somerniemen kesätorille, Muotiputiikki Helmeen ja sisustus- ja lahjapuoti Pellavaenkeliin. Seikkailunnälkäisille ja lapsiperheille löytyy puuhaa puolestaan Hiidenlinnasta ja Sisumetsän seikkailupuistosta. Somerolle palaan varmasti vielä uudemman kerran, niin paljon kiinnostava jäi vielä näkemättä.
Tuusula
Vaikka Tuusulaan on Helsingistä vain lyhyt matka, on siellä tullut käytyä hävettävän vähän. Vasta viimeisen kahden vuoden aikana olen tehnyt useammankin päiväretken Tuusulaan, mutta paljon mielenkiintoista on myös näkemättä.
Tuusulan tunnetuimmat vierailukohteet ovat varmasti Tuusulanjärven kulttuurikohteet, joihin kuuluu useita taiteilijakoteja ja kotimuseoita, kuten Halosenniemi, Ainola ja Ahola. Itseltä nuo kohteet ovat vielä käymättä, mutta viime kesänä pysähdyimme ystäväni kanssa pikavisiitille Tuusulaan ja kävimme katsastamassa Aleksis Kiven kuolinmökin ja Erkkolan. Tuusulanjärven kulttuurikohteisiin tulee varmasti tehtyä vielä toinenkin retki.
Tuusulassa sijaitsee myös ihastuttava Koiramäen Pajutalli, joka on kiva kokonaisuus vanhoja rakennuksia, ihania sisustusjuttuja, herkullisia leivonnaisia ja suloisia eläimiä. Paikka sijaitsee aivan Helsinki-Vantaan lentokentän vieressä ja välillä sen pihasta pääsee myös katsomaan nousevia lentokoneita. Ihana paikka, jossa viihtyy niin lapset kuin aikuisetkin.