lauantai 31. tammikuuta 2015

Hyvä kiertoon: Unicef ja Ebola

Näin tammikuun viimeisenä päivänä oli aika ryhtyä toteuttamaan taas yhtä uuden vuoden tavoitetta ja ottaa hyväntekeväisyys osaksi jokaista kuukautta. Jotta pitäisin kiinni tavoitteestani läpi vuoden ajattelin aloittaa blogissani tällaisen uuden postaussarjan Hyvä kiertoon, jossa esittelen aina jokaisen kuun lopuksi lahjoituskohteeni toimintaa ja omia ajatuksiani sen tekemästä työstä. Joka kuukausi lahjoitan hyväntekeväisyyteen vähintään 25 euroa. Summa kuitenkin kasvaa kuukausittaisten ostosteni mukaan, jotka myös raportoin näihin postauksiin.

Mietin pitkään, minkä järjestön valitsisin ensimmäiseksi lahjoituskohteekseni ja lopulta päädyin ehkä yhteen niistä tunnetuimmista eli Unicefiin. Olen aina kokenut lapset tärkeimmäksi auttamisen kohteeksi ja vapaaehtoistyöt lasten parissa Etelä-Afrikassa vahvistivat tätä käsitystä entisestään. Koska Unicef tekee työtä erityisesti lasten eteen ja sen toiminta on maailmanlaajuista, kattavaa ja luotettavaa, päädyin valitsemaan sen ensimmäiseksi hyväntekeväisyyskohteekseni.

Unicef on maailman vaikutusvaltaisin lastenjärjestö, joka toimii kaikkialla maailmassa heikoimmissa asemissa olevien lasten puolesta. Sillä on lukuisia avustushankkeita koulutuksen, terveyden, lastensuojelun ja tasa-arvon edistämiseksi ympäri maailmaa. Niiden lisäksi Unicefin hätäapu on katastrofien iskiessä ensimmäisten joukossa huolehtimassa lasten selviytymisestä. (Lähde:https://www.unicef.fi/)


Kuva: Wikipedia

Aluksi ajattelin lahjoittaa johonkin Unicefin lukuisista avustusprojekteista, mutta lopulta päädyin laittamaan rahani sen hätäapurahastoon historian laajimman ebola-epidemian pysäyttämiseksi. Ebolaviruksen aiheuttama verenvuotokuume on levinnyt Länsi-Afrikassa jo yli vuoden ja aiheuttanut maailmanlaajuista paniikkia.Todettuja tapauksia on tällä hetkellä hieman yli 20 000 ja kuolleita ainakin 8641 (Lähde). Luvut kertovat karun totuuden siitä, että ebolaan ei ole tehoavaa lääkitystä tai rokotetta.

Viimeisimpien tietojen mukaan epidemian käännekohta on nyt saavutettu ja ebolan leviäminen on hidastunut (Lähde). Se ei kuitenkaan tarkoita, että kriisi olisi ohi ja apua ei enää tarvittaisi, päinvastoin. Ebola-epidemian vakavuuteen herättiin mielestäni aivan liian myöhään, minkä takia kansainvälinen apu saapui paikalle epidemian jo riistäydyttyä käsistä. Länsimaat tuntuivat heräävän asian vakavuuteen vasta, kun ensimmäiset epäilyt taudin leviämisestä Afrikan ulkopuolelle nousivat esille. Toivon, että sama ilmiö ei tapahdu nyt, kun epidemian leviäminen on vihdoin saatu hidastumaan.

Vaikka pahin näyttäisikin olevan tältä erää ohi, avun tarve ei ole vähentynyt. Ebolan raskaimmat seuraukset kantavat lapset. Maiden terveydenhuollon resurssit kuluvat ebolan hoitoon, minkä takia esimerkiksi Liberiassa lasten rokotusohjelmat on jouduttu keskeyttämään. Monien lasten koulunkäynti on keskeytynyt, koska kouluja on suljettu epidemian takia. Lisäksi lukuista lapset ovat menettäneet toisen tai molemmat vanhempansa ebolalle ja ovat suuressa vaarassa syrjäytyä entisestään. (Lähde).

Kuvat: Wikimedia

Ebolan haittavaikutukset eivät ole ilmenneet pelkästään niissä maissa, joissa tautia on esiintynyt, vaan se on aiheuttanut negatiivisia vaikutuksia koko Afrikkaan. Nyt haluan tässä samassa yhteydessä nostaa esille tämän asian, johon törmäsin etenkin ennen Etelä-Afrikkaan lähtöäni. Lähes jokaisen suusta, jolle kerroin reissustani, tuli jossakin vaiheessa lause: "Entä jos saat sen ebolan?". Surullisempaa siitä tietysti tekee se, että nämä epäilykset ja pelot eivät ilmene vain omassa lähipiirissäni, vaan kyseessä on maailmanlaajuinen ilmiö. Epätietoisuus luo pelkoja ja pelot luovat vääristyneitä mielikuvia. Ja se on mielestäni yksi nykymaailman suurimmista uhista.

Allaoleva kartta kiteyttää mielestäni hienosti yhden tärkeimmän ebolaan liittyvän faktan. Se on keskittynyt hyvin pienelle alueelle vain muutamiin Länsi-Afrikan maihin, ei koko Afrikkaan. On huolestuttavaa, miten järkevät ja yleissivistyneet ihmiset kuvittelevat Afrikan olevan yksi maa ja ebolan esiintyvän siten koko Afrikassa. Afrikka on maailman toiseksi suurin maanosa, joka koostuu 54 neljästä valtiosta. Kuten kuvastakin näkyy Guinea, Liberia ja Sierra Leone ovat vain hyvin pieni osa Afrikan mannerta.


Niinpä ei ole perusteltua välttää matkustamista muualla kuin taudin oikealla esiintymisalueella. Esimerkiksi asuessani Afrikan eteläisimmässä kärjessä Kapkaupungissa olin kauempana ebola-alueesta kuin sukulaiseni ja kaverini Helsingissä. Että ihan yhtä todennäköisesti olisimme voineet saada sen ebolatartunnan. Sen takia toivoisin, että jokainen ihminen ottaisi asioista selvää, ennen kuin alkaa luomaan perättömiä uhkakuvia. Afrikassa on aivan tarpeeksi ongelmia jo muutenkin ja monille sen maista turismi on yksi tärkeimmistä elinkeinoista. Joten älkää ihmiset lopettako matkustamista Afrikan maihin sen takia, että pelkäätte ebolaa. Se on tyhmyyttä.

Tämän hyväntekeväisyystavoitteeni toisena osana oli samalla vähentää turhia ostoksiani. Niinpä lahjoitan päivittäistavaroita lukuunottamatta kaikista itselleni hankkimistani tavaroista 10 prosenttia Unicefille. Tammikuu on alenusmyyntien kulta-aikaa ja kierrän silloin yleensä kaupoissa jatkuvasti tekemässä edullisia löytöjä. Kunhan alennus on tarpeeksi suuri, harvoin mietin, onko kyseiselle tavaralle oikeasti käyttöä. 



Tänä vuonna olen kierellyt alennusmyynneissä vain pari kertaa ja tehnyt hankintoja ainoastaan kerran. Osuin sopivasti Seppälään juuri, kun siellä oli nostettu aleprosentit 70:een ja paljon ihania vaatteita oli vielä jäljellä oikeassa koossa. Sen lisäksi, että vaatteet olivat mieluisia ja todella edullisia, ne ovat osoittautuneet varsin käyttökelpoisiksi, koska olen käyttänyt niistä lähes kaikkia jo vähintään kerran. Ainoastaan valkoinen hame saa odottaa vähän kesäisempiä kelejä. Kaiken kaikkiaan olen todella tyytyväinen siihen, miten hyvin olen pystynyt hillitsemään itseni ja tekemään vain järkeviä ostoksia. Toivottavasti tämä sama linja pysyy koko loppu vuoden.

Hyväntekeväisyydessä minulle on tärkeää se, että apu todella menee perille ja Unicefia pidän yhtenä luotettavimmista avustusjärjestöistä, jossa rahat menevät varmasti siihen, mihin niiden on tarkoitettu menevän. Tammikuun hankinnoista hyväntekeväisyyteen siis lähti 3,65 euroa, jonka päätin pyöristää 5 euroon. Niinpä lahjoitin Unicefin ebolan vastaiseen työhön yhteensä 30 euroa. Toivottavasti ebola-epidemia on pian historiaa, siitä kärsineet maat pääsevät takaisin jaloilleen ja turhat ennakkoluulot Afrikan maita kohtaan kaikkoavat.

Mukavaa tammikuun viimeistä päivää kaikille :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti