keskiviikko 29. toukokuuta 2013

3 unohtumatonta luontokohdetta

Koska seuraava reissuni suuntautuu kohti New Yorkin asfaltti- ja betoniviidakkoa teki mieleni vastapainoksi muistella muutamia luontokohteita, jotka ovat tehneet syvän vaikutuksen minuun. En koskaan kyllästy hämmästelemään luonnon monimuotoisuutta ja kauneutta niin täällä koto-Suomessa kuin maailman kaikissa muissakin kolkissa. Aina, kun haluan rentoutua, hakeudun luonnon läheisyyteen. Sillä vaan on jotenkin todella rauhoittava vaikutus, ainakin minulle. Olen vuosien mittaan päässyt ihailemaan useita upeita luontokohteita ympäri maailmaa, mutta esittelen niistä nyt kolme, jotka ovat jääneet mieleeni jostakin eritysestä syystä.

1. Australia

Australia on yksi kaikkien aikojen suosikkimatkakohteistani monestakin syystä, eikä vähiten uskomattoman monipuolisen luontonsa takia. Australia on pullollaan toinen toistaan mielenkiintoisempia luonnonmaisemia. Sieltä löytyy upeita, pehmeähiekkaisia surffausrantoja, sademetsää, mielettömiä kalliomuodostumia, salaperäisiä luolia, mahtavia koralliriuttoja täynnä värikkäitä kaloja, punertavaa autiomaata silmänkantamattomiin ja niin paljon muuta ihailtavaa.



Myös Australian eläinkunta on täysin omaa luokaansa. Australian ainutlaatuiset pussieläimet, kuten kengurut, koalat ja vompatit ovat mielestäni maailman suloisimpia otuksia. Kenguruita on todella paljon ja niihin törmää usein myös eläintarhojen ulkopuolella. Sydneyn eläintarha on pullollaan mielenkiintoisia asukkeja ja Australiassa on myös useita eläinpuistoja, joissa pussieläimiä pääsee itsekin silittelemään. Myös erilaiset krokotiilisafarit ovat ikimuistoinen kokemus.



Australia tarjoaa mahtavia luontokokemuksia laidasta laitaan, joten jokaiselle löytyy varmasti se oma lempiympäristö. Australiaan matkustaessa ei kannatakkaan jumittua vain yhteen paikkaan, vaan lähteä rohkeasti matkustamaan ympäri tuota upeaa maata, joka on pullollaan mielenkiintoisia paikkoja ja luonnonympäristöjä. Kannattaa ainakin kierrellä Sydneyn ympäristöä, vierailla Blue Mountains vuoristossa sekä tietysti snorklailla ja sukellella Isolla Valliriutalla.



2. Islanti

Toinen kohde, jonka luonto teki minuun suuren vaikutuksen, löytyy huomattavasti lähempää kuin Australia. Vierailin kesällä 2011 Islannissa ja hämmästyin todella, miten upeita luonnonmaisemia löytyy niin läheltä Suomea. Islannin luonto on kaikessa karuudessaan todella kaunis ja sieltä löytyy monia uskomattomia luonnonmuodostumia ja -ilmiöitä. 



Tulivuoria, kuumia lähteitä, geysireitä, vesiputouksia, jäätiköitä, koskia ja laavakenttiä. Tietenkään unohtamatta, valaita, delfiinejä ja islanninhevosia. Noista ja vielä paljosta muusta muodostuu Islannin ainutlaatuinen luonto.



Jos majoitut Reykjavikissä, kannattaa kiertää auton kanssa ainakin Golden Circle, jonka varrella sijaitsee muun muassa geysirejä, upea Gullfossin vesiputous ja Thingvellirin luonnonpuisto, jossa sijaitsee Amerikan ja Euraasian mannerlaattojen erkanemiskohta. Blue Lagoon on täysin ylihinnoiteltu ja täynnä turisteja, mutta ainakin mielestäni oli kuitenkin pakko päästä kylpemään kuuman lähteen lämmössä. Laivaretki Reykjavikin edustalla on mukava ohjelmanumero, jossa pääsee bongailemaan valaiden ja delfiinien eviä. Koskenlasku oli hauskaa puuhaa myös sekin. Islannissa jäi moni asia vielä kokematta, kuten jäätiköt, snorklaus ja islanninhevosvaellus, joten ainakin on monta hyvää syytä palata tuohon tarunomaiseen maahan.




 3. Kenia

Kenia hurmasi minut vuonna 2005 aitoudellaan ja eläimistöllään. Silmänkantamattomiin jatkuvat savannitasangot pullollaan upeita Afrikan eläimiä, olivat paljon enemmän kuin uskalsin safarimatkalta toivoa. Keniassa luontoa ja sen asukkeja pääsi uskomattoman lähelle. On uskomaton tunne, kun muutaman askeleen päässä löntystelee leijona, kokonainen norsulauma tai valtava määrä antilooppeja tai seeproja, eikä välissä olekaan kaltereita.



Kenian eläimistö on todella laaja ja safarilla tuli bongattua muun muassa, norsuja, seeproja, kirahveja, erilaisia antilooppeja, puhveleita, apinoita, virtahepoja, gepardeja, villisikoja (Pumba!) sekä paljon värikkäitä lintuja ja liskoja. Yksi unohtumattomimmista kokemuksista oli yöpyminen telttaleirissä, joka sijaitsi aivan eläinten juomapaikan äärellä. Antiloopit ja apinat kulkivat teltan vierestä ja koko yön sai kuunnella savannin eläinten mekastusta.

Safarimatka on upea kokemus aikaisista aamuheräämisistä ja pomppuisista teistä huolimatta, joka kannattaa ehdottomasti kokea, jos siihen vain tulee tilaisuus. Itselläni on Kenian matkasta lähtien ollut valtava hinku päästä uudelle safarille, kenties Tansaniaan, Etelä-Afrikkaan tai Botswanaan. Toivottavasti vielä joku päivä olen taas kokemassa luonnon ihmeellisyyttä jossakin päin Afrikkaa.



Siinä olivat minun unohtumattomimmat luontokohteeni. Olisi kiva saada uusia ideoita luontomatkailuun, joten laittakaahan ihmeessä viestiä, jos olette vierailleet jossain upeassa paikassa. 

Ensi viikolla onkin sitten aika siirtyä ihmettelemään New Yorkin viidakkoa. Enää kaksi päivää töitä ja sitten koittaa kauan odotettu KESÄLOMA!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti