torstai 23. huhtikuuta 2020

Kirjoitusprojekteja ja lukuiloa

Kirjan ja ruusun päivän merkeissä ajattelin vähän kirjoitella siitä, millä mallilla tämän vuoden kirjoitus- ja lukuprojektini oikein ovat. Alkuvuodesta julistin vuoden 2020 kulttuurivuodekseni ja muiden kulttuurielämysten olessa tauolla koronan takia, olen keskittynyt niihin, joita on ollut mahdollista toteuttaa myös näissä poikkeusoloissa. Eli lukemiseen ja kirjoittamiseen.


Aloitetaan siitä selkeimmästä projektista eli blogista. Asetin tavoitteekseni julkaista tänä vuonna vähintään kaksi postausta joka kuukausi. Tuossa tavoitteessa olen pysynyt. Tammikuussa sain julkaistua jopa neljä kirjoitusta ja muina kuukausina olen pysynyt kahden postauksen tahdissa. Toiveena olisi, että blogille jäisi taas enemmän aikaa kesällä miehen jäädessä lomille. Aiheita on välillä vähän vaikea löytää, kun elämässä ei ihan kauheasti tapahdu mitään, mutta on minulla onneksi joitain ideoita muhimassa luonnoksissa.

Blogin lisäksi olen jatkanut toisen kirjoitusprojektini parissa, aina kun siihen vain on löytynyt aikaa. Toiveenani olisi saada ennen Aarnin ensimmäistä syntymäpäivää kirjoitettua ja julkaistua (todennäköisesti omakustanteena) lastenkirja. Kirjan kirjoittaminen on jo pitkään ollut jonkinlainen salainen unelmani. Kirjaprojekti on vain tuntunut niin massiiviselta ja pitkältä, joten sen toteuttaminen on aina siirtynyt tulevaisuuteen. Raskauden aikana ajattelin lastenkirjan olevan tarpeeksi nopea ja matalan kynnyksen tapa aloittaa kirjoittaminen. 


Starttasin projektin odottaessani Aarnia ja nyt kirja alkaa olla jo melko hyvällä mallilla. Kerron kirjasta enemmän, jos ja toivottavasti, kun se valmistuu tämän vuoden aikana. Päähenkilönä on pikkuinen siili ja kirjan tapahtumat sijoittuvat minulle niin rakkaaseen Afrikan luontoo. Ainoa isompi haaste oli se, että lastenkirjassa kuvitus on suuressa roolissa. Minuahan ei ole siunattu yhtään piirustustaidolla. Olisi aivan liian kallista palkata ammattilainen kuvittamaan todennäköisesti omakustanteena julkaistava kirja. Onneksi mieheni siskontyttö on todella taiteellisesti lahjakas neitonen. Olen alustavasti sopinut hänen kanssaan, että hän tekisi kirjaan kuvituksen korvausta vastaan kesälomansa aikana. Koska kirja tulee lahjaksi Aarnille, on mielestäni erityisen ihanaa, että sen kuvittajana toimii hänen serkkunsa. 

Sellaista siis kuuluu kirjaprojektille ja palaan siihen varmasti vielä uudemman kerran tämän vuoden aikana myös täällä blogin puolella. Näiden juttujen lisäksi olen suorittanut yhtä kurssia Humakille ja jos aikaa ja energiaa riittää, suoritan ehkä vielä jonkun kurssin kesän aikana. Opinnäytetyötä en ole vielä aloittanutkaan, sen aika on vasta syksyllä. Ideoita olen kyllä pyöritellyt jonkin verran mielessäni. 


Toinen iso tavoitteeni tälle vuodelle oli lisätä lukemisen määrää kuuntelemalla tai lukemalla vähintään kaksi kirjaa kuussa. Myös tämä tavoite on edennyt mukavasti, vaikka edelleen tuntuu hankalalta muistaa ottaa itselleen lyhyitä lukuhetkiä, kun on tottunut tuntien maratonlukemiseen. Tämmöisiä kirjoja olen lukenut/kuunnellut alkuvuoden aikana:

Tammikuu: 
Pamela Druckerman: Kuinka kasvattaa Bebe
Minna Passi ja Susanna Reinboth: Keisari Aarnio (äänikirja)

Helmikuu: 
Kolmannella lähteellä: hyvinvointipalveluja kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön aloilta (opintoja varten)
Minna Lindgren: Vihainen Leski (äänikirja)

Maaliskuu:
Emmi-Liia Sjöholm: Paperilla toinen (äänikirja)
Mark Manson: Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan – Nurinkurinen opas hyvään elämään

Huhtikuu:
Michelle Obama: Minun tarinani (äänikirja, kesken)
Heather Morris: Cilkan tarina (äänikirja, kesken)

On tuntunut ihanalta saada taas kirjat ja lukeminen säännölliseksi osaksi arkea. Lukeminen on niin hyvää viihdettä ja antaa myös valtavasti ajateltavaa. Äänikirjat ovat oivallisia etenkin pitkillä vaunulenkeillä ja niitä olenkin kuunnellut useampia tämän vuoden aikana. Mutta kyllä silti sydämeni sykkii enemmän paperisille kirjoille, niissä on vain sitä jotakin.


Loppuun löysin vielä tällaisen kirjoihin liittyvän haastetehtävän Lue kirja! -sivulta.
Kerro itsestäsi kirjahyllysi avulla. Vastaa kysymyksiin omistamiesi kirjojen nimillä.

1. Mikä/kuka olet? Pikku naisia

2. Kuvaile itseäsi. Fanni ja rento laiskiainen

3. Mitä elämä sinulle merkitsee? Kasvu

4. Kuinka voit? Vauvahorkka

5. Kuvaile nykyistä asuinpaikkaasi. Huvilasaaresta kaupunginosaksi, kuvia Lauttasaaresta 1940-1969

6. Mihin haluaisit matkustaa? Olympian Latinalainen Amerikka

7. Kuvaile parasta ystävääsi. Nainen paikallaan

8. Lempivärisi? Tumman veden päällä

9. Millainen sää on nyt? Tuhat loistavaa aurinkoa

10. Paras vuorokauden aika? Alku

11. Jos olisit tv-sarja, niin minkä niminen? Sopivasti sekaisin

12. Millainen on parisuhteesi? Rakkaus on ihana tauti

13. Mitä pelkäät? Äideistä paskin

14. Mitä toivot? Hyvän mielen vuosi

15. Päivän mietelause. Sydämenlyönneissä ikuisuus

16. Miten haluaisit kuolla? Sinä päivänä

17. Minkä neuvon haluaisit antaa? Elä rohkeasti

Olisi kiva kuulla teistä lukijoista myös näiden kysymysten avulla. Mitä kaikkea olet jo lukenut tämän vuoden aikana? Onko kirjasuosituksia?

Ihanaa kirjan ja ruusun päivää kaikille! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti