perjantai 12. helmikuuta 2016

Säästämällä kohti unelmia 2/2

Huh, elämäni on heittänyt tällä viikolla kymmenen volttia ja mennyt ihanalla tavalla sekaisin. En vieläkään oikein usko tätä kaikkea todeksi, joten en kirjoita siitä nyt tämän enempää. Sen sijaan ajattelin vihdoin kirjoitella säästöpostauksen toisen puoliskon (eihän tässä välissä vierähtänytkään taas kuin reilut kolme kuukautta :D).

Asumiskulujen lisäksi minulla menee elämiseen noin 600 euroa kuussa. Välillä vähemmän, välillä enemmän. Sillä saan kustannettua ostokseni, syömiseni, juomiseni, harrastukseni, kauneudenhoitoni, illanviettoni, puhelimen, netin, bensat, vakuutukset, lääkkeet, Mindin tarvikkeet yms. En koe, että jäisin paitsi mistään oleellisesta ja minulla jää joka kuukausi säästöön useita satoja euroja, jotka siirrän matkakassaani, ASP-tililleni tai sijoitan osakkeisiin. Ja tuloni aloittelevana luokanopettajana eivät ole mitkään mielettömän suuret (nettotulot noin 2000 euroa/kk).


Säästämisen heikoin kohtani on tällä hetkellä varmaankin matkustaminen, koska se on ainoa asia, johon saatan käyttää satoja (tai tuhansia) euroja silmääni räpäyttämättä. Matkojani hankkiessa pyrin kuitenkin löytämään taloudellisesti järkevimmän vaihtoehdon. Se ei kuitenkaan aina tarkoita halvinta vaihtoehtoa, vaan hinta-laatusuhteeltaan parasta vaihtoehtoa. Jos lentoja varatessa pitää valita matkustusajan ja hinnan välillä, valitsen yleensä aina lyhyemmän lentoajan. Iän myötä olen alkanut myös suosia astetta siistimpiä hotelleja, vaikka edelleen olen sitä mieltä, ettei majoitus ole todellakaan matkan tärkein osa.

Paitsi Malediiveilla kyllä oli!

Ennen heikoin kohtani oli matkojen lisäksi vaatteet, kengät, korut ja laukut. Edellisen vuoden ostosdieettini kuitenkin hävitti nuo himoni melkein kokonaan. Huomasin, etten enää kaivannut uutta materiaa ympärilleni, vaan pistän rahani mieluummin elämyksiin ja kokemuksiin, jotka voin jakaa minulle tärkeiden ihmisten kanssa. Elämä voi olla todella hyvää, vaikka ei antaisikaan periksi jokaiselle mieliteolleen. Se voi olla jopa parempaa, koska sitä kautta pystyy säästämään isoja rahasummia, joiden avulla voi toteuttaa niitä villeimpiäkin unelmiaan. Itse pidän aina mielessäni sen, että jokainen valinta voi viedä minua joko lähemmäksi tai kauemmaksi unelmastani

Ensimmäisessä postauksessa jaoin 5 säästövinkkiäni ja tässä tulisivat toiset viisi:

1. Harrasta ilmaiseksi

En ole aikoihin enää harrastanut mitään, mistä koituisi minulle viikottaisia tai edes kuukausittaisia kuluja. Silti en koe jääväni paitsi mistään merkittävästä. Nautin lenkkeilemisestä luonnossa, teen kuntopiirejä kotona, luen, kirjoitan, valokuvaan, katson elokuvia, olen mukana Kaverikoiratoiminnassa jne. Oikeastaan tällä hetkellä elämäni on niin Mindin ympärille rytmittynyttä, etten oikein pystyisikään harrastamaan mitään sellaista, joka veisi minut kodin ulkopuolelle useamman kerran viikossa. Välillä kaipaan vesijumppaa, uintia tai laulutunteja, mutta pystyn hyvin elämään myös ilman niitä.

Eipä näissä maisemissa kauheasti kaipaa kuntosalien tunkkaisuutta. 

2. Vähennä asuinneliöitäsi

Etenkin  pääkaupunkiseudulla asuinneliöissä pihistäminen säästää sievoisen summan kuussa. Asuin kuusi vuotta kaksioissa ja ajattelin, etten koskaan "suostuisi" elämään yksiössä. No, toisin kävi. Nykyisen kotini piti olla vain väliaikainen ratkaisu, mutta nyt täällä onkin jo vierähtänyt reilu vuosi. Aluksi ahdistuin siitä, ettei säilytystilaa ollut tarpeeksi, enkä saanut tänne mahtumaan kaikkia huonekalujani. Jotenkin niihinkin asioihin on nyt tottunut ja pärjään hyvin näinkin.



3. Käytä käteistä

Välillä tuntuu, että olen maailmankaikkeuden viimeisiä ihmisiä, joka vielä käyttää käteistä. Se on kuitenkin mielestäni hyvä tapa pysyä perillä siitä, miten paljon rahaa erilaisiin ostoksiin kuluu. Käteistä käyttäessä rahan kuluminen jotenkin konkretisoituu ihan eri tavalla kuin korttia vinguttaessa. Usein saatan myös asettaa itselleni haasteita rahan käyttöön liittyen. Nostan esimerkiksi tietyn määrän käteistä ja päätän, että sen pitää riittää ostoksiini tietyn ajan verran. Suosittelen kokeilemaan käteisen nostamista, minulla se ainakin vähentää rahankäyttöä.



4. Hyödynnä tarjoukset

Etenkin nyt, kun kaupan alallakin menee huonommin, saattaa niistä tehdä hyviä löytöjä, kun vain vähän jaksaa kierrellä ja selvitellä hintoja. Suosin tarjouksia niin ruuan kuin tavarankin ostamisessa. Ruokaa ostan kerralla enemmän ja vaateostokset pyrin sijoittamaan alennusmyynteihin. Käytän myös jonkin verran nettikauppoja, josta löytyy myös hyviä tarjouksia. Tarjousten ja alennusten kanssa on tärkeintä kuitenkin muistaa se, onko ostokselle todella tarvetta. Jos ei nimittäin ole, se on turha ostos, oli se sitten kuinka edullinen tahansa.


5. Kierrätä tavaroita

Jokaisen nurkista löytyy varmasti paljon tarpeetonta tavaraa, joka vie vain tilaa ja aiheuttaa ärsytystä. Nuo turhat tavarat saattavat kuitenkin olla toiselle aarre. Nykyään kierrättämiseen on paljon erilaisia vaihtoehtoja, joista jokainen varmasti löytää itselleen sopivan. Itse olen kokenut mielekkäimmäksi tavaksi myydä tavaroita ja vaatteita huuto.netin kautta. Haaveilen myös pitkästä aikaa ihan perinteisestä kirpparipöydästä. Kierrättämisen ainoa ongelma on se, että se vaatii melko paljon aikaa, jota minulla tuntuu nykyään olevan liian vähän. Sen takia nurkkiin kertyy erilaisia nyssäköitä täynnä epämääräistä, myyntiä odottavaa tavaraa. Noista nyssäköistä eroon pääseminen onkin seuraava tavoitteeni.

Siinä joitakin ajatuksiani säästämiseen ja kulutukseen liityen. Uskon, että kuka tahansa, jolla on jonkinlaiset palkkatulot, kykenee säästämään halutessaan isojakin summia unelmien toteuttamiseen. Se vaatii kuitenkin järjestelmällisyyttä, päättäväisyyttä ja itsehillintää. Sen takia unelmat kannattaa pitää kirkkaina mielessään, jottei unohda, minkä takia tekee pieniä uhrauksia arjessaan.

3 kommenttia:

  1. Nyt kuulostaa siltä että jotain herkullista on luvassa! ;D Jään jännityksellä odottamaan, mitä tuleman pitää ;) Ja on muuten hyvä säästövinkkejä. Erityisesti tuolla käteisen käyttämisellä on suorastaan maaginen vaikutus rahan kuluttamiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kyllä on jotakin herkullista! En tiedä, miten pitkään pystyn pitämään sen vielä omana tietonani ;D

      Tuntuu, että enää tosi harva käyttää käteistä, mikä on mielestäni ihan ihmeellistä. Itse olen ihan paniikissa, jos huomaan, ettei minulla ole juuri yhtään käteistä lompakossa :D

      Poista
    2. Sitten meitä on kaksi :D Ihmettelen itsekin aika usein käteisen epäsuosiota.

      Poista