Sivut

tiistai 24. syyskuuta 2013

Seitsemän matkustuskäskyäni

Ajattelin taas välillä pohdiskella puhtaasti matkustukseen liittyviä asioita, se kun on kuitenkin se blogini pääteema. Huomaan itsestäni arjen alkamisen ainakin siitä, että mieli alkaa taas yhä enemmän pyöriä matkustelun ja siitä haaveilun ympärillä. Onneksi seuraava reissu on jo lyöty lukkoon ja ajoittain alkaa iskeä jo pienoinen paniikkikin siitä, mitä kaikkea pitää vielä saada aikaiseksi ennen lähtöä Thaimaaseen (sellainen pieni gradu esimerkiksi...)

Olen taas viime aikoina miettinyt paljon menneitä matkojani ja sitä, mistä asioista koostuu onnistunut matka. Matkan onnistuminen on tietysti aina osittain arpapeliä ja on paljon asioita, joihin ei itse voi matkan aikana vaikuttaa. Itse olen kuitenkin tullut siihen johtopäätökseen, että matkan onnistuminen on usein myös kiinni vain ja ainoastaan omasta asenteesta.

Takanani on jo melkoinen määrä matkoja, enkä silti voi sanoa, että yksikään niistä olisi ollut epäonnistunut. Tottakai matkoille osuu aina enemmän tai vähemmän vastoinkäymisiä, mutta niinhä osuu elämään muutenkin. Luulenkin, että ne ihmiset, jotka päätyvät kirjoittamaan netin keskustelupalstat täyteen valitusviestejä matkoista, matkakohteista ja matkanjärjestäjistä, tai vaativat raivoissaan matkatoimistoilta rahoja takaisin, kun aurinko ei paistanutkaan matkalla koko ajan, odottavat matkustamiselta jotakin, mitä se ei koskaan tule olemaan, nimittäin täydellisyyttä.

Minulle matkustus on aina ollut osa elämää. Ehkä sen takia en luo matkoille koskaan epärealistisia odotuksia, vaan pidän matkaa onnistuneena, vaikka vettä olisi tullut lähes päivittäin, suuresti odottamani retki olisi jouduttu perumaan, ruoka olisi mautonta ja ylihintaista, joutuisin huijatuksi, aikataulut pettäisivät, joutuisin etsimään epätoivoissani majapaikkaa keskellä yötä tai viettäisin koko yön vessan lattialla vatsataudin kourissa. Ja nuo kaikki ovat minulle myös tapahtuneet, eivät onneksi sentään kaikki samalla matkalla, mutta kuitenkin. Ja silti pidin niitä kaikkia matkoja erittäin onnistuneina. Matkoihin (ainakin omiini), kun mahtuu aina moninverroin niitä hienoja ja onnistuneita hetkiä, jotka saavat vastoinkäymiset tuntumaan aika pieniltä.

Ymmärrän kuitenkin, että sellaisella ihmisellä, joka pääsee matkustamaan hyvin harvoin, saattaa olla todella korkeat odotukset matkan suhteen. Jos odotukset eivät sitten täytykään täydellisesti, saattaa olo olla pettynyt ja ajatuksissa vain se, miten paljon rahaa meni hukkaan. Se on harmi, koska pienellä asennemuutoksella, matkalla pystyisi keskittymään enemmän hyviin asioihin ja kokea onnistuneen matkan epäonnistuneen sijasta. Oma asenteeni matkustukseen kiteytyy seuraavaan seitsemään käskyyn, joiden avulla olen ainakin tähän asti saanut kokea unohtumattomia ja onnistuneita matkoja ympäri maailmaa.

1. Hyvä seura on puolet matkasta.

Mikään ei, oman kokemukseni mukaan, vaikuta matkan onnistumiseen niin paljon kuin seura. Jos matkaseura ottaa aivoon joka käänteessä tai haluatte koko ajan tehdä eri asioita, ei kauheasti auta, vaikka itse matkakohde olisikin upea. Huono seura saattaa pilata upeimmankin matkan, mutta hyvä seura taas tekee matkasta varmasti ikimuistoisen, vaikka matkakohde olisi kehnompikin. Sen takia se kannattaakin valita tarkasti.

Se, mikä taas on kenellekin hyvää matkaseuraa, on täysin kiinni jokaisesta itsestään. Sen takia onkin tärkeää tuntea ennen matkalle lähtöä itsensä, jotta osaa päättää oikeanlaisen matkaseuran itselleen. Toiset nauttivat matkustamisesta yksin, toiset viihtyvät reissussa parhaiten kahdestaan hyvän ystävän tai seurustelukumppanin kanssa ja toiset taas haluavat matkustaa osana isompaa tai pienempää ryhmää, joka voi koostua tutuista tai tuntemattomista ihmisistä. Itse olen kokeillut kaikkia edellisiä, paitsi matkustamista yksin. Tuota pääsen kuitenkin kokeilemaan jo tulevalla matkallani. En ole koskaan pitänyt itseäni yksinmatkustajana, mutta saa nähdä, jos vaikka vahingossa hullaannunkin siihen ihan täysillä.

Itse koen, että matkasta saa hyvässä seurassa enemmän irti, kun on joku, jonka kanssa jakaa kaikki upeat kokemukset, matkalla heräävät ajatukset ja tietysti myös ne vastoinkäymiset. Jaettu ilo on tuplailo ja jaettu ärsytys on puolet pienempi. Mutta täytyy tosiaan muistaa, että se, mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. Jokaisen kannattaakin siis tehdä oma valintansa tarkkaan ja harkiten ottaen huomioon ainakin oman luonteensa, matkan luonteen ja mahdollisen seuran luonteen.

Minulle hyväksi todettua matkaseuraa :)


2. Hakuna matata, kaikki lähtee rentoudesta.

Vaikka ei arjessa olisikaan se kaikista rennoimmin elämään suhtautuva tyyppi, matkalle lähtiessä kannattaa ehdottomasti kaivaa tuo puoli itsestään esiin. Jos odottaa kaiken sujuvan täydellisesti, joutuu varmasti pettymään. Jos taas lähtee matkaan avoimin ja rennoin mielin, voi kokea parhaimmillaan todella onnistuneen ja mielenkiintoisen matkan.

Matkoilla sattuu usein viivästyksiä, peruutuksia, huonoja ilmoja, ruokia, majapaikkoja tai kokemuksia. Tottakai ne ottavat aivoon joka kerta, mutta mielestäni on täysin turhaa pilata koko loppu matkaa vatvomalla paria pieleen mennyttä asiaa. Jos kyseessä on asia, johon voi vaikuttaa paikan päällä, kannattaa se tietysti tehdä, jos taas ei, niin on parempi unohtaa koko asia ja jatkaa eteenpäin.

Hakuna matata/Ei huolia -asenne kannattaa pakata aina matkalle mukaan.


3. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.

Kohtele ihmisiä niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan, toimii ihan yhtä lailla täällä koti-Suomessa kuin ulkomaillakin. Ei tietenkään aina, mutta useinmiten. Silti se tuntuu monilta unohtuvan harmittavan usein. En ymmärrä, miten kukaan kuvittelee saavansa hyvää palvelua, jos itse on kuin seipäänniellyt tai epäkohtelias öykkäri. Palvelua saa ehkä millä tahansa käytöksellä, mutta hyvän palvelun ansaitkoon jokainen omalla käytöksellään.


Itse pyrin aina matkustaessa toimimaan kohteliaasti, ystävällisesti ja kärsivällisesti. Ja lähes aina sillä saa kohteliasta, ystävällistä ja avuliasta kohtelua. Eri maissa on erilaisia toimintatapoja, joita haluan kunnioittaa ja lähes aina, jos olen pidempään samassa maassa, haluan myös opetella sanomaan muutaman perusfraasin kyseisen maan kielellä. Maassa maan tavalla. Piste.

Tiesin jo nuorena, miten paikalliset voitetaan puolelleen :D

4. Ennakointi menee harvoin hukkaan.


Itse koen, että matka etenee paljon sujuvammin, kun jaksaa nähdä vähän vaivaa etukäteen. Tämä korostuu etenkin omatoimimatkoja tehdessä, seuramatkoilla kun matkanjohtaja huolehtii usein monista tärkeistä asioista etukäteen. Hyvin suunniteltu, ei ehkä ole puoliksi tehty, mutta ainakin se saa matkan etenemään sujuvammin ja miellyttävämmin, kun äkillisiä yllätyksiä ei tule vastaan ihan yhtä paljon.

Ensimmäiseksi kannattaa tietenkin tarkistaa kaikki matkaan liittyvät käytännön asiat, kuten passin voimassaoloaika, matkatavararajoitukset lennoille sekä mahdolliset viisumit, rokotukset ja muut lääkitykset. Lyhyillä matkoilla hotelli kannattaa usein jo varata etukäteen, koska etenkin sesonkiaikoina hyvän ja edullisen majapaikan löytäminen vasta paikan päällä voi olla välillä hyvinkin haastavaa. Netti on pullollaan hyviä hakukoneita, joista voi määrittää monia erilaisia kriteereitä hotelleille ja lukea muiden kokemuksia kyseisistä majapaikoista.

Lisäksi selvitän yleensä muutamia muita asioita, kuten paikallisen valuutan (täytyykö vaihtaa?), sähkövirran ja pistokkeet (tarvitseeko adapterin?), tippikäytännöt, veden juomakelpoisuuden sekä kulkuvälineet (erilaiset taksit, junat, metrot, lautat yms.) ja niiden hinnat, jottei tule heti huijatuksi. Käytännön asioiden lisäksi tykkään usein ottaa selvää myös itse matkakohteesta. Etsin esimerkiksi nähtävyyksiä, aktiviteetti- ja retkimahdollisuuksia, ravintoloita, kauppoja, museoita sekä puistoja ja saatan perehtyä vähän paikallisiin tapoihin, historiaan ja kulttuuriin.

Ennakoinnin ja kohteeseen tutustumisen ei aina tarvitse olla tylsää :)


5. Varovaisuus on valttia, hysteerisuus ei.

Maalaisjärjellä pärjää usein aika pitkälle matkustaessa. Jos jokin tuntuu epäilyttävältä, se usein myös on sitä ja tyhmänrohkea ei yleensä kannata olla. Tällä en kuitenkaan tarkoita, että kannattaisi olla hysteerinen. Stressaamalla ei ole koskaan mikään matka muuttunut paremmaksi, joten turha pelätä hysteerisenä jo etukäteen ryöstetyksi tulemista, onnettomuuksia, ripulia tai muuta sairauksia. Järki kannattaa kuitenkin pitää aina matkassa mukana, sillä säästyy jo monilta ikäviltä tilanteilta.


Taskuvarkailta ei voi aina säästyä, joten koko omaisuutta ei kannata säilöä samassa paikassa, eikä kannata käyttää laukkuja ja taskuja, jotka suorastaan huutavat varkaita tyhjentämään itsensä. Isoissa ihmismaissoissa kannattaa pitää erityisesti huolta omaisuudestaan ja edetä määrätietoisesti eteenpäin ja haahuilla kartan kanssa vasta jossakin rauhallisemmassa paikassa. Alkoholia voi ja kannattaa nauttia, mutta kannattaa muistaa siinäkin kohtuus. Mikään ei ole varkaille, huijareille ja muille rikollisille helpompi uhri kuin änkyräkännissä pyörivä turisti.

Jos katukauppiaan tarjous tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se myös on sitä aina, joten turha sortua niihin. Tinkiä kannattaa aina, sellaisissa maissa, joissa se on käytäntö, muuten tulee huijatuksi. Monissa paikoissa on myös aina parempi maksaa käteisellä kuin kortilla, etenkin köyhemmissä maissa. Taksimatkan hinta kannattaa kysyä ja sopia etukäteen ja sanoa rahaa antaessa ääneen summan, jonka antaa kuskille.

Paikallista ruokaa kannattaa ehdottomasti syödä, eikä muutenkaan kannata vältellä hysteerisesti tiettyjä ruoka-aineita. Maasta riippuen voi tietysti harkita muun muassa kraanaveden, joidenkin maitotuotteiden ja kypsentämättömän ruokien nauttimista, mutta usein vatsatauti saattaa tulla ihan käsien ja rahojen välityksellä, eikä ole mitään takuuvarmoja keinoja välttää sitä. Käsihygieniaa kannattaa yleensä tehostaa matkan aikana ja joissakin maissa voi olla paikallaan syödä maitohappobakteereja.

Itse olen matkoillani syönyt aina melko huolettomasti kaikkea, mikä on vaikuttanut mielestäni hyvältä. Välillä olen saanut vatsataudin, mutta useinmiten en. Lisäksi kaikki vatsataudit, jotka olen saanut, ovat olleet nopeita, maksimissaan vuorokauden pituisia, joten yksikän loma ei ole mennyt pilalle niiden takia. Imodiumilla ovat pysähtyneet useimmat taudit, joten sitä kannan aina mukanani reissussa.


Nautin usein matkoillani paikallisista ruuista, jäätelöstä, torien antimista, drinkeistä, kulkukoirista ja -kissoista, eikä niistä lähes koskaan ole ollut mitään harmia, päinvastoin :)

6. Uskalla heittäytyä tuntemattomaan.

Matkustaminen on loistava tilaisuus tehdä uusia asioita, saada uusia kokemuksia, maistaa uusia ruokia, tutustua uusiin kulttuureihin ja ihmisiin, eikä sitä todella kannata jättää käyttämättä. Suunnitelmia kannattaa myös olla valmis muuttamaan paikan päällä, jos tuntuukin, että jokin toinen vaihtoehto houkuttaa enemmän.

Ennakkoluulot kannattaa heittää heti romukoppaan, muuten voi jäädä kokematta paljon hienoja kokemuksia. Olen kokenut, että useinmiten matkalla kannattaa sanoa uusille asioille ennemmin kyllä kuin ei, ne ovat nimittäin usein niitä hetkiä, jotka muistaa matkoilta vielä vuosienkin päästä.

Matka kannattaa suunnitella aikataulullisesti sen verran väljäksi, että siitä löytyy aikaa päähänpistoille ja ex tempore-kokeiluille. Myös ihan kohteessa kiertely kannattaa tehdä silmät auki kurkistaen mielenkiintoisista ovista sisään ja harhaillen välillä myös sivukaduille turistimassojen tavoittamattomiin.

Uskalla vastata uusien kokemusten kutsuun: KYLLÄ!

7. Elä hetkessä, nauti hetkestä.


Tämä on näistä käskyistä ehdottomasti tärkein. Jos lomalla ja matkalla ei muista elää hetkessä ja toisaalta pysähtyä nauttimaan hetkestä, hujahtaa koko matka ohi ennen kuin sitä kerkeää edes huomata. Jossittelu ei toimi matkustaessa, kannataa vain tehdä, nähdä ja kokea. Nauttia jokaisesta hetkestä kaikilla aisteilla ja koko kropalla. Matkustamista ei kannata koskaan ottaa suorittamisen kannalta, muuten siitä lähtee kaikki nautinto. On aivan sama, kerkeääkö reissussa kiertää kaikki "pakolliset" nähtävyydet, tärkeämpää on, että on nauttinut matkasta ja lomasta juuri niin kuin on itselleen parhaaksi nähnyt.

Minulle tärkeintä on, että yksikään matka ei mene läpijuoksuksi. Jokaisella matkalla on oltava mahdollisuus pysähtyä. Aina on oltava aikaa istua puiston penkille syömään jäätelöä ja tarkkailemaan paikallisia ihmisiä, lillua turkoosissa vedessä tuntitolkulla, syödä vielä yksi ruokalaji lisää, jäädä rapsuttamaan kulkukoiraa, ihastella upeaa auringonlaskua, tai kävellä rannalla paljain jaloin tähtikirkkaan taivaan alla. Jokainen matka on vain pieni hetki elämästämme. Mutta kun sen käyttää oikein, sen avulla jaksaa vielä pitkiä aikoja eteenpäinkin.


Siinä olivat minun tärkeimmät periaatteet ja asenteet matkustaessani. Toivottavasti niistä on iloa myös jollekin toiselle.

Mukavaa viikon jatkoa kaikille :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti