Sivut

maanantai 18. heinäkuuta 2022

Majoitus-, ruokailu- ja shoppailuvinkkejä Somerolle

Kuva: Merja Kukkonen

*Pressimatka Visit Somero*

Sitten palataan vielä hetkeksi Somerolle, jonne pääsin tutustumaan kesäkuun alussa Someron kaupungin kutsumana. Edellisessä postauksessa esittelin mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa Somerolla. Tällä kertaa jaan puolestaan muutamia vinkkejä, missä majoittua, ruokailla ja tehdä ostoksia Somerolla.

Majoitusvaihtoehtoja moneen makuun

Somerolta löytyy useampia yöpymisvaihtoehtoja. On majataloa ja motellia, hotellia ja kartanoa. Meidän ryhmä majoittui kauniissa Härkälän kartanossa ja sen puutarhahuvila Oxvillessä. Huoneet on sisutettu yksilöllisesti ja henkivät menneen maailman tunnelmaa. Päärakennuksessa on kolme huonetta ja puutarhahuvilasta löytyy vielä kolme lisää.




Puutarhahuvilasta löytyy myös keittiö, mukava olohuone, kylpyhuone, wc ja terassi kalusteineen. Kaikista huoneista on näkymä kauniiseen kartanopuistoon ja sen takana olevalle Kirkkojärvelle. Itse majoituin Oxvillen tunnelmallisessa yhden hengen huoneessa. Härkälän kartanosta on mahdollista saada tilauksesta aamupalaa, mutta itse nautimme sen muualla. Majoittumiseen kannattaa ehdottomasti yhdistää kierros kartanossa, josta kerroin enemmän edellisessä postauksessa. Härkälän kartano sijaitsee osoitteessa Härkälänkuja 33, Somero.




Jos taas rakastat norsuja, kesäteatteria tai rentoa maalaistunnelmaa kannattaa majapaikaksi valita Majatalo Myötätuuli. Vanhaan kouluun rakennettu majatalo tarjoaa Bed & Breakfast -majoitusta rauhallisissa peltomaisemissa. Majataloa pyörittää todellinen energiapakkaus Olla-Riitta Mäkelä. Pääsimme tutustumaan majatalon huoneisiin ja ihastuttavaan Norsukahvilaan, joka on paikan sydän. Sinne on koottuna Olla-Riitan valtava norsukokoelma ja tarjolla on pientä suolaista ja makeaa. Norsukahvila on avoinna vaihtelevasti, nyt heinäkuussa ainakin ke–su klo 10–17. Ajankohtaiset tiedot voi tarkistaa kahvilan Facebook-sivuilta.




Majatalo Myötätuulesta löytyy majoistustilat noin 20 hengelle ja lisäksi siellä on mukavan isot oleskelutilat ja pihamaa. Pihalta löytyy myös kesäteatteri, jonka esityksen ”Minä ja Maija eli erään Paavon tarina” on käsikirjoittanut luonnollisesti Olla-Riitta itse. Tämän kesän näytökset näyttivä olevan jo menneen, mutta eiköhän ensi kesänä ole taas teatteria luvassa. Majatalo Myötätuuli ja Norsukahvila sijaitsevat osoitteessa Hämeenojantie 32, Pitkäjärvi.




Jotta toimeliaalta Olla-Riitalta ei loppuisi hommat kesken, hän pyörittää myös Someron keskustassa Hotelli ja kahvila Ollaa, jossa nautimme maittavan aamiaisbrunssin. Brunssivaihtoehtoja on neljä ja ne tarjoillaan pöytiin, mikä on mukavaa vaihtelua buffeteille. Brunssi on tarjolla la ja su klo 10–13 ja kahvila on muuten auki ma–su 8–20. Kahvilan tarjottavissa suositaan lähiraaka-aineita ja paikallisia luomutuotteita. 




Oma brunssini oli sen verran herkullinen, että unohdin lähes kokonaan kuvata sen. Kattaukseen kuului muun muassa smoothie, hedelmäsalaattia ja jogurttia, munakasta, pekonia ja lettuja. Itse hotellihuoneisiin emme ehtineet tutustua, mutta Hotelli Olla on varmasti oiva majoitusvaihto aivan Someron sydämessä. Kahvila ja hotelli löytyvät osoitteesta Sepäntie 2, Somero.

Purtavaa pienempään ja suurempaan nälkään

Jos nälkä yllättää kesken Someron kiertämisen, löytyy kaupungista kahviloiden lisäksi myös mukavia ruokaravintoloita. Lounasta nautimme Jussin Baarissa, joka on vuonna 1961 perustettu perheyritys jo kolmannessa polvessa. Buffetlounas on tarjolla viikon jokaisena päivänä ja lisäksi listalta voi tilata mm. burgereita, pastoja, salaatteja ja pihvejä. Itse söin lounaspöydästä Tikka Masalan tofusta, joka oli todella maukasta. Lisäksi lounaaseen kuului runsas salaattipöytä, leipää, jälkiruoka ja juotavaa. Jussin Baari on avoinna arkisin klo 8–22 ja viikonloppuisin klo 10–22 osoitteessa Joensuuntie 33, Somero. 




Illalliselle suuntasimme puolestaan kesäravintola Rantatupaan. Ruokalista vaihtelee jonkin verran kesän aikana, meidän käynnillä valikoimissa oli esimerkiksi pizzoja, burgereita, pihvejä ja kalaa. Itse söin kuhaa parsalla ja uunikasviksilla. Annos oli hyvä ja sen verran täyttävä, ettei jälkiruokaa enää mahtunut päälle. Rantatuvassa on kesälauantaisin live-musaa ja perjantaisin karaokea. Myös muuta ohjelmaa järjestetään vaihtelevasti. Rantatupa sijaitsee kauniilla paikalla aivan Someronjoen rannalla (Vanhatie 17, Somero) ja on avoinna päivittäin syyskuun loppuun asti. Sekä Jussin Baari että Rantatupa tarjoavat myös majoitusta.




Kellohelmoja, kotimaista käsityötä ja kesätorin vilskettä

Somero tarjoaa yllättävän monipuolista tarjontaa shoppailijalle. Kaupungin keskustassa on useampia putiikkeja, kirpputoreja ja myös kirjakauppa. Kesäajan erikoisuus on etenkin Somerniemen kesätori, joka on Suomen suurin kesätori.



Jos haluaa kokea 50-luvun viehätystä ja sydämellistä asiakaspalvelua, suosittelen suuntaamaan Muotiputiikki Helmeen. Kyseessä on Anita Hallapellon perustama muotiliike, joka on täynnä toinen toistaan upeampia mekkoja, kenkiä, asusteita ja pientavaraa. Myös miehille ja lapsille löytyy omat osastonsa. Anita toivotti meidät lämpimästi tervetulleiksi kuohuviinin, vaahtokarkkien ja pinkkien flamingojen kera. 



Kuva: Merja Kukkonen

Halusin ehdottomasti sovittaa jotakin mekkoa ja hetkessä Anita jo kiikuttikin juuri sopivan kokoisen kellohelman päälle pantavaksi. Eikä aikaakaan, kun löysin itseni poseeraamasta blogikollegoiden kanssa Anitan pinkin Cadillacin edessä. Ja seuraavaksi huristeltiinkin sen kyydissä pitkin kylänraittia. Fiilis mekossa oli niin mahtava, että lopulta ostin sen omakseni. Ei muuta kuin lavatansseja harrastamaan! Siihenkin Somerolta löytyy upeat puitteet, koska kaupungissa on peräti kolme tanssilavaa. Muotiputiikki Helmi palvelee ma–pe klo 10–17 ja la klo 10–13 osoitteessa Joensuuntie 47, Somero.




Jos taas rakastat suomalaista käsityötä, kannattaa suunnata Pellavaenkeliin. Sen tuotevalikoima on kokonaan kotimaista ja keskittynyt erityisesti somerolaisten ja sen lähiseutujen yrittäjien tuotteisiin. Tuotteet ovat kauniisti esillä ja valikoima on monipuolinen. Löytyy koruja, vaatteita, sisustusesineitä, taidetta, elintarvikkeita, kosmetiikkaa ja paljon muuta. Itse ostin Someron paikallisherkkua pellavalakritsia ja äidilleni lahjaksi upean huovutetun hyljetaulun. Pellavaenkeli on avoinna ma–pe 10–17 ja la 10–13 osoitteessa Joensuuntie 49, Somero.



Kolmas kesäinen ostospaikka, joka kannattaa Somerolla ehdottomasti kokea on Somerniemen kesätori, joka on auki kesälauantaisin klo 8–13. Vilkkaimpina päivinä myyjiä on 200–300 ja kävijöitä 6000–7000 henkeä. Osuimme paikalle koulujen päättäjäisviikonloppuna, joka on yksi kesän hiljaisimmista, mutta silti väkeä riitti paljon ja torikojuista löytyi ostettavaa laidasta laitaan. Torilla on myös laaja kirpputorialue, kahviloita ja ruokakojuja.



Somerniemen kesätorin historia ulottuu yli 30 vuoden taakse ja sen yhtenä vakiokävijänä ja vaikuttajana on siitä asti ollut kirjailija Kaari Utrio, jonka Frezza-klubi kokoontuu kesätorilla edelleen lähes joka kesälauantai. Pääsimme juttelemaan Kaarin kanssa Somerosta ja sen viehätyksestä ja saimme myös kuulla, miten hän aikanaan päätyi muuttamaan miehensä Kai Linnilän kanssa Helsingistä Somerolle. Kaari kehui somerolaisia etenkin avuliaisuudesta ja yhteisöllisyydestä.

Kuva: Päivi Arvonen

Kuva: Päivi Arvonen

Tuohon Kaarin ajatukseen on helppo yhtyä. Somerolaiset ottivat meidät matkabloggaajat vastaan hyvin lämpimästi ja saimme kokea upeita elämyksiä kahdessa päivässä. Ensi kesälle onkin jo uusi matka Somerolle suunnitelmissa. Kiitos vielä Visit Somero ja Päivi Arvonen mahtavasta kesäreissusta. Kiitos myös ihanalle matkaseuralleni Merjalle (Merjan matkassa -blogi), Kirstille (Mummo matkabloggaa -blogi), Päiville (Parasta lähteä nyt -blogi) ja Eveliinalle (Reissukuume-blogi). Näiden leidien blogeista voit lukea lisää kesäisestä Somerosta.

Mukavaa uutta viikkoa kaikille!